European Union



IP/07/1216

Brussel, 6 augustus 2007

Concentraties: De Commissie keurt de voorgenomen verwerving van ABN AMRO door Barclays goed

De Europese Commissie heeft op grond van de EU-concentratieverordening de voorgenomen verwerving van de Nederlandse bankgroep ABN AMRO door Barclays goedgekeurd. Zij stelde vast dat de transactie de daadwerkelijke mededinging in de Europese Economische Ruimte (EER) of een wezenlijk deel daarvan niet op significante wijze zou belemmeren.

Barclays is een wereldwijde aanbieder van financiële diensten en houdt zich bezig met bankdiensten voor particulieren en bedrijven, creditcards, zakenbanktransacties, vermogensbeheer en diensten inzake beleggingsbeheer. De bank is binnen de EER vooral actief in het VK.

ABN AMRO is een internationale bankgroep die wereldwijd actief is in vier grote klantensegmenten: persoonlijk bankieren, bankdiensten voor particulieren, zakelijk en grootzakelijk bankieren (grote ondernemingen en institutionele cliënten). Binnen de EER is ABN AMRO in hoofdzaak actief in Nederland.

Barclays houdt zich momenteel niet bezig met retailbanking en zakelijk bankieren in de thuismarkt van ABN AMRO (Nederland). De activiteiten van ABN AMRO op genoemde markten in het VK zijn marginaal. Uit het onderzoek van de Commissie is gebleken dat er slechts geringe horizontale overlappingen tussen Barclays en ABN AMRO zijn (vooral wat betreft het grootzakelijk bankieren in het VK) en dat de nieuwe onderneming voor alle betrokken financiële diensten nog steeds voldoende concurrentie zou ondervinden van een aantal marktdeelnemers.

Naast Barclays heeft een consortium bestaande uit Royal Bank of Scotland, Fortis en Santander op 29 mei 2007 een bod op ABN AMRO uitgebracht. Het heden genomen besluit loopt niet vooruit op het resultaat van deze mogelijk concurrende aanbiedingen. Dat de Commissie goedkeuring verleent voor de voorgenomen transactie impliceert niet dat zij van oordeel is dat het betrokken bod succesvol zal zijn. Meer informatie over deze zaak is beschikbaar op:

http://ec.europa.eu/comm/competition/mergers/cases/index/m93.html#m_46 92