Voedsel en Waren Autoriteit

VWA legt kermisattractie Booster stil

06 augustus 2007 - nieuwsbericht

De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) heeft vandaag drie kermisattracties verzegeld van het merk en type Booster waar zaterdag een ongeluk mee gebeurde in Frankrijk. Dit betekent dat deze attracties niet mogen worden gebruikt, totdat is aangetoond dat ze veilig zijn. De overige soorten Boosters kunnen gewoon worden gebruikt.

Tijdens een incident afgelopen zaterdag in Frankrijk met een attractietoestel 'Booster' zijn twee doden en twee zwaargewonden gevallen. De Booster is een attractie waarbij aan het einde van een bewegende arm twee cabines met een snelheid tot 90 km per uur ronddraaien.

Ook op Nederlandse kermissen staat deze attractie. De VWA heeft in het totaal drie Boosters van hetzelfde merk en type als in Frankrijk gelokaliseerd. Alle andere Boosters die op de Nederlandse kermissen te vinden zijn, zijn van een ander type en kunnen gewoon worden gebruikt.

De oorzaak van het ongeluk is op dit moment niet bekend. De VWA vindt het echter onverantwoord om deze attractietoestellen te laten doordraaien tot dat er meer duidelijkheid is over de toedracht van het ongeluk. In afwachting van het Franse onderzoek mogen de drie Boosters niet meer worden gebruikt. Pas als duidelijk is wat de toedracht van het Franse ongeluk precies was en er passende maatregelen genomen zijn om deze op te heffen gaan de attracties weer draaien.

Vragen van de media kunnen worden gesteld aan onze afdeling persvoorlichting: (070) 448 4074.

Voor vragen van consumenten is de Warenklachtenlijn van de Voedsel en Waren Autoriteit 7 dagen per week en 24 uur per dag bereikbaar op het gratis telefoonnummer 0800 0488