Gemeente Heusden


Gemeente Heusden staat voor een goed milieu! 6 augustus 2007 Gemeente Heusden staat voor een goed milieu!

Op dinsdag 31 juli jongstleden is het milieujaarverslag 2006 aan het college van Heusden gepresenteerd. De gemeente kijkt tevreden terug op de acties die in 2006 zijn uitgevoerd.

De planning uit het milieuprogramma 2006 is grotendeels gehaald. Zo is er een start gemaakt met de voorbereidingen voor het invoeren van de omgevingsvergunning. Deze vergunning maakt het voor burgers en bedrijven mogelijk om via één overzichtelijke procedure en bij één bevoegd gezag toestemming te vragen voor activiteiten die van invloed zijn op de fysieke leefomgeving. Daarnaast is er een convenant ondertekend die moet bijdragen aan `Energiebesparing in de bestaande bouw', is het project Diftar, de nieuwe afvalinzameling, inmiddels goed gestart en is de nieuwe milieustraat in gebruik genomen. Voor u, althans de meeste onderdelen, zichtbare resultaten.

Milieu en bedrijven
Het milieujaarverslag 2006 laat zien dat er minder milieuvergunningen zijn verleend dan begroot was. De procedure voor de verlening van vergunningen kost namelijk meer tijd, doordat er vele wijzigingen in landelijke en Europese regelgeving zijn doorgevoerd. In onze gemeente zijn er een zestal risicovolle bedrijven. Deze zijn ook geregistreerd in de risicokaart (te bekijken via www.risicokaart.nl)

Milieu en leefomgeving
De gemeente is druk bezig geweest met activiteiten voor de verbetering van het milieu in de leefomgeving. Er is bijvoorbeeld regelmatig overleg over de verbetering van de omgeving rondom de A59, wat betreft wegverkeerslawaai en CO2 uitstoot. Ook is er in 2006 een nieuwe hondenpoepzuiger aangeschaft, die het makkelijker maakt om hondenpoep zo goed en efficiënt mogelijk te verwijderen.

Ook houdt de gemeente zelf ook rekening met het milieu bij de bouw van panden. Dit blijkt bijvoorbeeld uit de realisatie van de nieuwe gemeentewerf in Drunen. Hierbij zijn diverse energiebesparende maatregelen toegepast. Ook zijn in de openbare verlichting in de gemeente bestaande armaturen vervangen door energiebesparende armaturen.

Milieu en burgers
De nieuwe afvalinzamelingregeling Diftar draagt ook bij aan verbetering van het milieu. In 2006 heeft de gemeenteraad een aanzienlijk bedrag beschikbaar gesteld voor de voorbereiding en uitvoering van deze regeling. Door Diftar wordt tegenwoordig naar evenredigheid van de aangeboden hoeveelheid voor het afval betaalt. Dit gebeurt door middel van minicontainers en chips.

In januari heeft traditiegetrouw de inzameling van kerstbomen en vuurwerkafval plaatsgevonden, op 22 maart is meegedaan met de nationale bomendag en in september vond de Europese Week van de Vooruitgang weer plaats in onze gemeente.
Geplaatst op: 6 augustus 2007