Politie Friesland

Politieberichten van zondag 5 augustus 2007

Fryslan, 06-08-2007 o Politieberichten van zaterdag 4 augustus 11.00 uur t/m zondag 5 augustus 13.00 uur.

Dokkum: aanrijding met letsel
De politie heeft zaterdagmiddag geassisteerd bij een aanrijding met letsel op de Lauwersseewei. Een 68-jarige automobiliste uit Zaandam kwam uit de richting van Lauwersoog en reed in de richting van Damwoude. Bij de kruising Lauwersseewei/Trekwei kwam zij in botsing met een 37-jarige snorfietser uit Kollum. Volgens de vrouw reed de snorfietser zonder te kijken de kruising over. De vrouw heeft nog hard geremd, maar kon een aanrijding niet voorkomen. Door de aanrijding liep de snorfietser verwondingen aan zijn gezicht op. Het slachtoffer is overgebracht naar het ziekenhuis in Dokkum.

Bakkeveen: 17 parkeerbekeuringen
De politie heeft zaterdagochtend toezicht gehouden bij de vlomarkt aan de Mjumster Wei. Er waren veel standhouders, het was mooi weer en het was druk. Ondanks dat er parkeervelden beschikbaar zijn en dit ook goed staat aangegeven werd er slecht geparkeerd. Er werd tienmaal bekeurd voor het parkeren in een groenstrook, viermaal omdat geparkeerd werd bij een bord verboden te parkeren, tweemaal voor parkeren op de stoep en eenmaal voor het parkeren op een kruising.

Leeuwarden: inbraak woning met geweld
De politie onderzoekt de woninginbraak met geweld die zaterdag tussen 12.30 en 13.00 uur is gepleegd in de Anton Mauvestraat. Twee inbrekers kwamen de woning binnen door een raam te forceren. Vervolgens namen ze een tv, een digitale camera en een geldbedrag mee. Een getuige zag dat een inbreker er op een fiets vandoor ging. Een van de buren zag toen dat de afstandsbediening van de televisie uit de zak van de inbreker stak en probeerde deze af te pakken. De inbreker gaf de 46-jarige vrouw vervolgens een klap in het gezicht, waardoor haar bril kapot ging. Hierop ging de inbreker er vandoor. De politie heeft met diverse eenheden een zoekslag in de buurt gedaan, helaas zonder resultaat. De technische recherche heeft ondertussen een onderzoek ingesteld.

Suwald: twee gewonden na ontploffing boot
In de jachthaven van Suwâld, aan de Monnikenweg, is zaterdag rond 18.20 uur een boot afgebrand. Hierbij raakten een 41-jarige inwoner van Noardburgum en een 45-jarige inwoonster van Garyp gewond. De brand is waarschijnlijk ontstaan door benzinedampen, toen de twee aan het tanken waren. De polyester boot vatte snel vlam en brandde, ondanks de bluspogingen van de brandweer, geheel uit. De gewonden hebben eerst hun brandwonden laten koelen onder de douche in het nabijgelegen toiletgebouw. Vervolgens zijn de twee, in twee ambulances, met brandwonden aan handen, hoofd en benen overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Dokkum: aanrijding met letsel
De politie heeft zaterdagmiddag geassisteerd bij een eenzijdige aanrijding met letsel op de Woudweg. Even na 18.00 uur raakte een 17-jarige bromfietser uit Damwoude de rechts gelegen wegrand, waarna de bromscooter een boom raakte. De bestuurder is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Dokkum, hier bleek dat hij zijn been had gebroken.

Brantgum: doorrijden na aanrijding
De politie zoekt een motorrijder, die door is gereden na een aanrijding op de Ringwei. Zaterdag omstreeks 19.40 uur stond de auto van een 28-jarige inwoonster van Hantum op de Ringwei, toen al slippend een motor haar auto links raakte. De vrouw en de veroorzaker spraken af dat de schade onderling zou worden geregeld. Toen de vrouw echter drank rook bij de motorrijder en zei dat ze de politie wilde bellen, ging de motorrijder er vandoor. De politie kent de identiteit van de motorrijder.

Breezanddijk: caravan totaal vernield
De politie heeft zaterdagmiddag geassisteerd bij een aanrijding op de Rijksweg A7, links. Een auto, bestuurd door een 70-jarige inwoner van Koedijk, reed met zijn caravan over de Afsluitdijk, richting Noord-Holland. Plotseling begon de caravan te slingeren, waarna de bestuurder de combinatie niet meer onder controle kon krijgen. Deze draaide 180 graden, waarna de caravan op de rechterzijkant kantelde op de linker rijbaanhelft. Het verkeer is enige tijd over de vluchtstrook geleid, de caravan is totaal vernield en geborgen. De auto kon op eigen kracht verder.

Dokkum: twee aanhoudingen na diefstal boot
De politie kreeg zondag omstreeks 01.00 uur een melding dat een 39-jarige inwoner van Dokkum de dieven van zijn boot achtervolgde. De twee verdachten hadden de boot achter hun eigen boot vastgemaakt. De twee, een 39-jarige inwoner van Engwierum en een 21-jarige inwoner van Dokkum, konden door de politie, op aanwijzing van de eigenaar, worden aangehouden in het Dokkumer Grootdiep. De 39-jarige heeft zijn boot teruggekregen. De twee verdachten zijn overgebracht naar het bureau in Leeuwarden.

Sneek: drie aanhoudingen na vernielen spiegel
De politie heeft zondagochtend twee inwoners van Deventer van 19 en 18 jaar en een 19-jarige inwoner van Joppe aangehouden. De drie worden er van verdacht de buitenspiegel van een auto, die stond geparkeerd op het Kleinzand, te hebben vernield. De politie werd geattendeerd op de vernieling en de verdachten door voorbijgangers. De drie zijn overgebracht naar het bureau in Drachten.

Heeg: rijden onder invloed, rijbewijs ingevorderd
De politie heeft het rijbewijs ingevorderd van een 24-jarige automobilist uit Heeg. De man werd zondagochtend gecontroleerd op de Burd. De man blies 655 ug/l, goed voor een rijverbod van zeven uur. Ook het rijbewijs van de bestuurder werd ingevorderd.

Leeuwarden: auto vernield
De politie heeft zondagochtend vroeg met enkele eenheden gezocht naar twee verdachten, die van een auto de spiegel hadden vernield in de Maria Louisastraat. Een getuige heeft de twee verdachten nog enige tijd gevolgd, maar toen hij werd bedreigd met een stuk hout hield de getuige het voor gezien. Aangifte is gedaan door een 43-jarige inwoner van Leeuwarden.

Bolsward: twee vervelende stappers aangehouden, groep keert zich tegen politie
De politie heeft zondagochtend twee verdachten aangehouden in de Dijkstraat. Een groep stappers wilde de inzittenden van een auto te pakken nemen. De aanwezige politie kon dit voorkomen door met de politiebus enkele meters op te rijden, waardoor de auto weg kon rijden. Twee stappers werd diverse keren gevorderd zich te verwijderen. De twee, een 19-jarige inwoner van Bolsward en een 20-jarige inwoner van Wons, voldeden hier niet aan. Hierop zijn de twee aangehouden, waarbij de 20-jarige hevig verzet bood. De 19-jarige zag kans om, net voor zijn aanhouding, tegen de politiewagen te schoppen. Vervolgens kwam een groep van circa 20 stappers agressief en scheldend op de zes aanwezige agenten af. Hierop zijn door de politie enige rake klappen uitgedeeld met de wapenstok. Hierna keerde de rust weer.

Dokkum: aanhouding vervelende verdachte
De politie heeft zondagochtend vroeg een 17-jarige inwoner van Dokkum aangehouden op de Markt. Het was nogal onrustig op dat moment op straat, vooral omdat er door twee groepen hard werd gezongen. De politie wilde de jeugd bewegen iets rustiger te doen. Vooral de 17-jarige weigerde dit en wilde stoer doen, zo schold hij de politie uit. Hierop ging de jongen er vandoor, richting de Kerkstraat, hierbij recht in de armen van twee andere agenten lopend. De Dokkumer is naar het bureau in Leeuwarden overgebracht.

Dearsum: rijbewijs ingevorderd
De politie heeft het rijbewijs ingevorderd van een 38-jarige automobiliste uit Amsterdam. De vrouw reed zondagochtend vroeg over de Snitserdyk. Twee getuigen informeerden de politie en vertelden dat de vrouw drie tot viermaal bijna een frontale botsing had veroorzaakt. Hierop had een van de getuigen de auto klem gereden. Toen de politie ter plaatse kwam blies de vrouw driemaal foutief. Op het bureau blies ze 505 ug/l. Gezien het promillage en het verkeersgedrag (art. 5 Wegenverkeerswet) werd het rijbewijs van de vrouw ingevorderd.

Leeuwarden: rijden onder invloed, rijbewijs ingevorderd
De politie heeft het rijbewijs ingevorderd van een 21-jarige automobilist uit Leeuwarden. De man werd zondagochtend gecontroleerd op het Ruiterskwartier. De man blies 825 ug/l, goed voor een rijverbod van 12 uur. Ook het rijbewijs van de beginnend bestuurder werd ingevorderd.

Leeuwarden: aanhouding verdachte na verlaten plaats ongeval De politie heeft zondagochtend vroeg een 25-jarige automobilist uit Amsterdam aangehouden. Omstreeks 07.00 uur stopt een taxi bij de stoplichten op de Troelstraweg om te kijken naar een vrouw die daar ligt. Achter hem stopt de Amsterdammer, daarachter staat weer een taxi. Vervolgens rijdt de Amsterdammer achteruit, raakt de voorkant van de achterste taxi en gaat er vandoor. Hierop gaan de taxis achter de veroorzaker van de aanrijding aan. De Amsterdammer wordt op de Bredyk te Stiens, ook door enkele ander taxis, klem gereden. Toen de Amsterdammer de taxichauffeurs ging bedreigen, werd de politie ingeschakeld en de Amsterdammer aangehouden voor het verlaten van de plaats van het ongeval. De vrouw is niet meer aangetroffen.

Drachten: twee aanhoudingen na bedreiging
De politie heeft zondag omstreeks 07.00 uur twee verdachten aangehouden bij een woning aan de Mariengaard. Het betreft een 30-jarige inwoner van Dokkum en een 23-jarige inwoner van Burgum. De twee hebben elkaar over en weer bedreigd, waarbij de aanleiding in de relationele sfeer moet worden gezocht. Er is gedreigd met een mes, ook is geprobeerd door de een de ander van de weg te rijden met een auto. De twee zijn overgebracht naar het bureau in Drachten, waar de politie de zaak verder in onderzoek heeft.

Formerum: eenzijdige aanrijding
De politie heeft zondagochtend geassisteerd bij een eenzijdige aanrijding in Formerum. Daar was omstreeks 06.15 uur een 43-jarige snorfietser uit Midsland onderuit gegaan. Het letsel leek dermate ernstig dat een traumahelikopter ter plaatse kwam. Het slachtoffer is overgebracht naar het UMC te Groningen.