Campina

Campina verhoogt voorschotmelkprijs juli met 3 euro per 100 kilo melk

Succesvolle prijsonderhandelingen in binnen- en buitenland voor kaas, boter en consumptiemelkproducten in combinatie met goede prestaties met zuivelingrediënten maken forse prijsverhoging mogelijk.

Campina heeft de voorschotprijs voor de melk geleverd in juli met 3 euro per 100 kilo (exclusief BTW) melk verhoogd. De doorgevoerde verhoging met 3 euro per 100 kilo melk is een directe weerspiegeling van het positieve resultaat van de onderneming op de zuivelmarkten in binnen- en buitenland. Naast de verhoging van de voorschotmelkprijs vervalt in juli ook de seizoensheffing van euro 0,95 per 100 kg melk (inclusief BTW). Het bruto melkprijseffect komt daarmee op een plus van euro 4,11 per 100 kg (inclusief BTW).

Wat Campina in de markt verdient, komt ten goede aan haar leden-melkveehouders in Nederland, Duitsland en België, oftewel de eigenaren van de onderneming. En die onderneming heeft de huidige marktomstandigheden in zuivelland goed weten te benutten. Op dit moment zijn in binnen- en buitenland nieuwe en spannende prijsonderhandelingen gaande dan wel op komst, maar de in de afgelopen tijd gerealiseerde prijsafspraken voor kaas, boter en consumptiemelkproducten in combinatie met goede prestaties van ingrediënten maken de forse verhoging van de voorschotmelkprijs juli mogelijk.

De verhoging van de voorschotmelkprijs in juli valt samen met een seizoenscorrectie. In juli vervalt namelijk de seizoensheffing ter hoogte van euro 0,95 per 100 kg melk (inclusief BTW). In augustus zal er vervolgens sprake zijn van een volgende seizoenscorrectie. In die maand krijgen de leden-melkveehouders van Campina bovenop de dan uit te keren voorschotmelkprijs ook een seizoenstoeslag van euro 3,79 per 100 kilo melk (inclusief BTW).

De verhoging van de voorschotmelkprijs van juli is geheel in lijn met eerder uitgesproken verwachtingen. Zo gaf Campina eerder al aan te verwachten dat op basis van de resultaten van de onderneming het voorschot in juli opnieuw omhoog zou gaan. Een verdere stijging van de voorschotmelkprijs sluit Campina niet uit met het oog op de mogelijke verdere ontwikkelingen in de zuivelmarkt.

De verhoging van de voorschotmelkprijs is de 5e verhoging van dit jaar. Campina verhoogde eerder in januari, februari, april en juni de voorschotmelkprijs al met in totaal euro 5,46 per 100 kilo melk (inclusief BTW en op basis van gemiddelde jaargehaltes).

Voorschotprijs Campina per kilo vet en per kilo eiwit

In euro, inclusief BTW

Juli 2007

Juni 2007

Juli 2006

Voorschotprijs per kilo vet

3,42

2,88

2,69

Voorschotprijs per kilo eiwit

6,54

6,28

5,90