Gerechtshof Arnhem


Uitspraak Arnhemse hof in fraudezaak SWZ

Vandaag heeft het gerechtshof uitspraak gedaan in de strafzaken tegen de voormalige directeur en de voormalige chef technische dienst van de Zwolse woningcorporatie SWZ. De zaak is al in 2002 aan het daglicht gekomen, maar de behandeling bij de rechtbank heeft geduurd tot 2004. Bij het hof hebben de zaken ook lang gelopen doordat op verzoek van een van de verdachten nog meer dan twintig getuigen zijn verhoord.

Voormalig directeur
Het hof heeft de voormalige directeur schuldig bevonden aan een aantal gevallen van valsheid in geschrift in facturen die moesten aantonen dat verleende diensten correct aan hem in rekening waren gebracht, valsheid in projectadministraties, niet-ambtelijke corruptie (het aannemen van geschenken zonder dat te melden) en belastingontduiking. Het gaat daarbij om het laten verrichten van werkzaamheden voor privé-doeleinden (waaronder aan zijn woonhuis en een stacaravan) en het aannemen van andere cadeaus, waaronder contant geld. Ook gaat het om het vervalsen van boekhoudgegevens, waarbij door "verschrijvingen" voordelen voor deelnemende bedrijven werden gecreëerd, en onjuiste belastingopgaven over een aantal jaren.

Medeverdachte
De medeverdachte is veroordeeld voor vergelijkbare feiten. Ook aan zijn huis zijn volgens de uitspraak van het hof voor forse bedragen werkzaamheden verricht zonder betaling of tegen een veel te lage betaling, wat is aangemerkt als aannemen van giften. Het hof heeft bovendien veroordeeld wegens valsheid in facturen die verdachte aan een onderneming in de bouwwereld verzond, zogenaamd wegens advieswerk. Maar het hof acht bewezen dat de vergoeding voor adviezen maar een fractie bedroeg van de ontvangen betalingen, die ruim tweehonderdduizend gulden beliepen. De rest was in feite smeergeld teneinde een goede werkrelatie tussen het bedrijf en de woningbouwcorporatie te handhaven.

Voor dit onderdeel van de tenlastelegging had de rechtbank vrijgesproken, maar de officier van justitie had tegen deze vrijspraak hoger beroep ingesteld. Verder is ook deze verdachte veroordeeld wegens belastingfraude en betrokkenheid bij valsheid in de projectadministraties, en tenslotte wegens verzwijgen van verrichte werkzaamheden terwijl hij een uitkering had.

Oordeel van het hof
Het hof heeft de directeur veroordeeld tot een gevangenisstraf voor de duur van dertig maanden en de chef technische dienst tot vierentwintig maanden. De straffen zijn hoger dan de vonnissen in eerste aanleg en ook hoger dan de eis van de advocaat-generaal, die dertig maanden gevangenisstraf waarvan zes voorwaardelijk, respectievelijk vierentwintig maanden waarvan zes voorwaardelijk had geëist.

Het hof heeft in zijn uitspraak overwogen dat het ging om grote bedragen en dat dit soort corruptieve handelingen uitermate kwalijk zijn. Mede, omdat vrijwel altijd anderen, werkzaam bij dezelfde instelling of bij bedrijven die eraan meedoen, zich genoodzaakt zien zelf te gaan frauderen en met zwart geld te gaan werken, waardoor het kwaad om zich heen grijpt. Ook heeft een rol gespeeld dat de fraude plaatsvond bij een instelling van sociale woningbouw waarin veel gemeenschapsgeld omgaat.

Einde bericht

Nadere informatie
Sander van Ansem, persvoorlichter
telefoonnummer: 026 - 359 2315

Bron: Gerechtshof Arnhem Datum actualiteit: 6 augustus 2007 Naar boven