Gemeente Reimerswaal


Nattigheid bij het zwemmen

Geplaatst op: 06-08-2007

Zwemmen is leuk en nog gezond ook... tenminste als het water schoon genoeg is. Helaas zijn er door het extreem warme weer in de laatste weken, plaatsen waar het niet gezond is om te zwemmen. Met name de blauwalg zorgt voor een ongezonde zwemomgeving.

Blauwalgen zijn bacteriën die er uitzien als wier. Op het wateroppervlak vormen ze een blauwgroene laag die op olie lijkt. Wordt deze laag dikker, dan sterven de blauwwieren af en vormen een stinkende brij. Soms ontstaan giftige stoffen die schadelijk kunnen zijn voor mens en dier. Vergiftigingen (alleen via de mond) kunnen binnen twaalf uur leiden tot hoofdpijn, huiduitslag, maagkramp, misselijkheid, braken, diarree, koorts, pijnlijke of rode keel, oorpijn, oogirritaties, loopneus of gezwollen lippen. Ook andere bacteriën of virussen kunnen dit veroorzaken.
Raadpleeg daarom altijd een arts bij deze verschijnselen. Zwemmen in water met blauwalgen kan huidirritatie teweeg brengen. Wie het water binnenkrijgt, kan last krijgen van maag- en darmstoornissen. Zolang er geen direct contact is met de algen, is er geen gevaar. Wie er toch mee in aanraking komt, doet er goed aan te douchen.

Op dit moment levert de temperatuur verhoogde risico's op voor de zwemwaterkwaliteit en de ontwikkeling van blauwalg. Het advies luidt om niet te gaan zwemmen bij aanwezigheid van een drijflaag van blauwalg en/of dode vogels en vissen. Met ingang van 2 augustus 2007 is er bij het bufferbekken van de Kreekraksluizen een zwemverbod als gevolg van blauwalg. Het zwemverbod is ter plaatse door middel van borden aangegeven. De actuele situatie wordt op de website van de provincie www.zeeland.nl bijgehouden onder zwemwaterkwaliteit. Hier vindt u tips en resultaten van de zwemwaterkwaliteit controles. Een bezoek aan deze site voor u gaat zwemmen en u bent op de hoogte van het laatste nieuws.

Gezondheidsklachten na het zwemmen in open water kunnen worden gemeld bij de GGD in Zeeland, tel. (0113) 24 84 00.

Print dit bericht

>