Gemeente Westvoorne


Convenant Gemeentelijk Opsporingsambtenaar
IMG_0057.JPG

Met het ondertekenen van het Convenant Gemeentelijk Opsporingsambtenaar gemeente Westvoorne bekrachtigden burgemeester Peter de Jong en gemeentelijk toezichthouder Daan Oostrum op 12 juni de afspraken tussen de regiopolitie Rotterdam-Rijnmond, district De Eilanden en de gemeente Westvoorne.

Het convenant beschrijft niet alleen de taken, de rechtspositie en de wettelijke aansprakelijkheid voor de gemeentelijk toezichthouder, maar ook zaken als uniform, uitrusting en afhandeling van processen-verbaal. Feitelijk maakt het convenant op papier duidelijk op welke wijze de gemeentelijk toezichthouder al ruim 6 jaar zijn werk doet. Ook Johan Te Grootenhuis zette, op 2 augustus, zijn handtekening onder het convenant, waarmee hij zijn aanstelling als gemeentelijk opsporingsambtenaar bekrachtigt. Districtschef Manuel Mulder en loco-burgemeester Hans van Lith ondertekenden het convenant respectievelijk namens de regiopolitie Rotterdam-Rijnmond en de gemeente Westvoorne. Johan is voor vele inwoners uit Westvoorne een oude bekende. Aangezien hij ook al jaren deel uitmaakt van de wijkpolitie Brielle/Westvoorne, district 11 De Eilanden van de regiopolitie Rotterdam-Rijnmond, hoefde het convenant en de daarin beschreven constructie niet te worden aangepast. Het dienstverband tussen de gemeente Westvoorne en opsporingsambtenaar Johan Te Grootenhuis is vooralsnog parttime. Uitbreiding naar een volledige werkweek is niet uitgesloten.

Versterking van het gemeentelijk toezicht is noodzakelijk door de enorme toename in klachten en vooral de variatie daarin over de laatste jaren. Dit betreft vooral kleine ergernissen als overhangend groen, gedumpt afval, hangjeugd, verkeersgedrag en burenruzies. Burgers weten inmiddels de weg naar de gemeentelijk toezichthouder zo goed te vinden, dat deze zijn vaak te lange werkdagen hoofdzakelijk vult met het rijden van klacht naar klacht. Voor het lopend of fietsend surveilleren in de dorpskernen en het daardoor verhogen van het subjectieve veiligheidsgevoel van de burger, is helaas nog slechts sporadisch tijd. Ook evenementen, begeleiding van het parkingwatchproject en de aanhoudende verschuiving van werkzaamheden, welke voorheen door de politie werden verricht, naar de gemeente, zijn hier debet aan. Gemeentelijk toezichthouder Daan Oostrum hoopt dan ook dat er met de indiensttreding van collega Johan Te Grootenhuis weer wat meer tijd komt om gewoon herkenbaar en direct aanspreekbaar op straat te lopen.