Ingezonden persbericht


Gemeente Den Haag

Dienst Stedelijke Ontwikkeling

Persbericht

Den Haag, vrijdag 3 augustus 2007

Iedereen kan reageren op de plannen
Expositie plannen Scheveningen Haven in stadhuis

In het Bezoekerscentrum Stedelijke Ontwikkeling in het atrium van het stadhuis (Spui 70) is tot 11 september de expositie `Scheveningen Haven, Parel aan Zee' te zien. De expositie geeft een beeld van de plannen voor de Scheveningse Haven. De plannen van het college van burgemeester en wethouders richten zich op de versterking van de visserijsector, het toerisme en wonen. Een nieuwe buitenhaven voor cruiseschepen, uitbreiding van de visserij en woningbouw op het Norfolkterrein zijn enkele elementen uit de visie van het college. De openingstijden van het bezoekerscentrum zijn: ma. t/m vrij. van 9.00 ­ 17.00 uur en zaterdag van 10.00 ­ 16.00 uur.

Tot 15 september kan iedereen reageren op de plannen voor de haven. Het college stelt reacties zeer op prijs. Reageren kan via een reactieformulier dat verkrijgbaar is in het Bezoekerscentrum Stedelijke Ontwikkeling en het stadsdeelkantoor Scheveningen. Reageren kan ook via internet; www.denhaag.nl/scheveningenhaven. Hier is ook een totaaloverzicht van de plannen te zien. Na de reactieperiode volgt een definitief voorstel van het college dat in het najaar wordt behandeld in de gemeenteraad. De verwachting is dat rond het jaar 2010 daadwerkelijk kan worden begonnen met de bouw. In zes jaar moet alles gereed zijn.

Boulevard
Naast de plannen voor de haven is op de expositie het plan voor de Boulevard te zien. Omdat de zeespiegel stijgt moet de zeewering in Scheveningen versterkt worden. Het gaat om de boulevard tussen de Scheveningse slag en de haven. De gemeente grijpt de noodzaak om de zeewering te versterken aan om tegelijk de openbare ruimte te verbeteren. De Spaanse architect De Solà-Morales heeft hiervoor een spectaculair plan gemaakt. De nieuwe boulevard kenmerkt zich door een gebogen kustlijn, die de `oude' historische kustlijn volgt. Het wordt een flaneergebied waar je gezien wil worden, met geraffineerde hoogteverschillen die het zeefront een verassende uitstraling geeft. Een plek waar je de zee beleeft. Verder is op de expositie de film `Tijdelijk verblijf' te zien. Een film van de Bond van Nederlandse Architecten - kring Haaglanden, over de ontwikkeling van Scheveningen Bad in de jaren 70 en de lessen die daaruit zijn te trekken voor de nabije toekomst.

Vervolg
De visie van het college vormt de basis voor een nog te maken stedenbouwkundig plan. In zo'n stedenbouwkundig plan staat hoe een gebied eruit komt te zien. Hierbij moet gedacht worden aan het aantal woningen, waar de woningen komen te staan, wat voor soort woningen worden gebouwd en waar water, parkeerplaatsen, groen enzovoort komen.
Het stedenbouwkundig plan wordt weer verder uitgewerkt in concrete bouwplannen. Dan wordt ook duidelijk hoe de woningen en hoogbouw er daadwerkelijk uit komen te zien. Het gaat nu dus nog over de hoofdlijnen voor de ontwikkeling van het gebied. Aanleiding voor het opstellen van de visie was het vertrek van het containeroverslagbedrijf, de Norfolkline. Hierdoor kwam een gebied van 6 hectare vrij, met een unieke ligging direct aan zee.

Noot voor de redactie, Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: