Waterschap Rivierenland

Waterschap handelt meldingen wateroverlast af

Waterschap Rivierenland is druk doende alle ruim 400 meldingen van wateroverlast die begin juli bij het waterschap binnenkwamen af te handelen. Wie naam en adres achterliet bij de calamiteitenorganisatie van het waterschap, krijgt persoonlijk bericht.

Ongekende hoeveelheden regen
Begin juli hadden grote delen van het rivierengebied te kampen met uitzonderlijk veel regen. Dit leidde tot wateroverlast in het westen van het land van Maas en Waal, in de Bommelerwaard, in de omgeving van Culemborg, Maurik en in grote delen van de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden. Volgens de statistieken komt zoveel regen slechts eenmaal in de 150 jaar voor. Deze hoeveelheden waren ook niet voorspeld.

Calamiteitenorganisatie
Om extreme situaties het hoofd te bieden, heeft het waterschap een calamiteitenorganisatie. Verschillende afdelingen van het waterschap werken dan enige tijd nauw samen met slechts een doel: het onder controle brengen en normaliseren van de situatie.

Voorbereidende maatregelen
Als er veel regen wordt verwacht, treft het waterschap voorbereidende maatregelen. Poldergemalen gaan dan preventief pompen, zodat extra ruimte ontstaat in de watergangen waardoor deze meer water kunnen opvangen. Ook voert het waterschap dan extra inspecties uit bij belangrijke stuwen en duikers om verstoppingen zoveel mogelijk te voorkomen.

Wateroverlast
Ondanks de voorbereidende maatregelen ontstond wateroverlast. Dit kwam door de extreme hoeveelheden regen en de duur van de buien. De wateroverlast die op diverse plaatsen in het gebied ontstond, werd bestreden door de inzet van extra pompen. Hierdoor kon het water versneld worden afgevoerd naar boezems en rivieren. Ook zorgden medewerkers van het waterschap ervoor dat de wateroverlast op verschillende plaatsen kon worden beperkt.

Overmachtsituatie
Had het waterschap meer kunnen doen om de wateroverlast te voorkomen of te beperken? Duidelijk is geworden dat regen in deze extreme hoeveelheden leidt tot een overmachtsituatie, ondanks voorbereidende maatregelen en de inzet van alle beschikbare extra pompcapaciteit.

Tegengaan overlast
Het waterschap houdt er rekening mee, dat in de toekomst, als gevolg van klimaatveranderingen, hevige regenbuien zich vaker zullen voordoen. Om overlast daarvan tegen te gaan werkt het waterschap samen met de gemeenten in het rivierengebied, aan verbreding van sloten en andere watergangen om het water meer ruimte te geven. De verwachting is, dat dit programma in het jaar 2015 gerealiseerd is.