Politie Groningen

Vrijdag 3 augustus 2007

Groningen, 03-08-2007

Groningen: zestien bolletjes harddrugs op zak

De politie heeft donderdagmorgen in het Noorderplantsoen een 38-jarige Stadjer aangehouden voor het bezit en de handel in drugs. Een agent betrapte hem tijdens een deal. Hij wilde er op zijn fiets vandoor gaan, maar werd tegengehouden. De Stadjer had acht bolletjes cocaïne en vier bolletjes heroïne op zak. De man moest mee naar het bureau. Tijdens verhoor bekende hij dat hij thuis ook nog een voorraadje had. Daar kwamen nog eens vier bolletjes bruin en een paar gram cocaïne tevoorschijn. De drugs zijn in beslag genomen en worden onderzocht door het NFI. Toen zijn naam in het systeem werd ingevoerd, werd duidelijk dat de verdachte ook nog een boete van ruim 90 euro had openstaan. De politie maakt proces-verbaal op.

Groningen: te donkere autoruiten

Een 49-jarige man uit Musselkanaal krijgt proces-verbaal, vanwege te donkere autoruiten. Agenten zagen hem op het Linnaeusplein rijden en gaven hem een stopteken. Bij een politiebureau werd een meting van de lichtdoorlaatbaarheid van de ruiten gedaan. De voorste portierruiten gaven 11,5% lichtdoorlaatbaarheid aan. De grens ligt minimaal op de 50%. Zijn kentekenbewijs werd ingenomen, omdat hij de coating door een expert van de ruiten wilde laten halen. Als bij controle blijkt dat het in orde is, krijgt de Kanaalster zijn kentekenbewijs terug. Tegen de man wordt proces-verbaal opgemaakt.

Groningen: jonge winkeldievegge betrapt

De politie heeft donderdagavond bij een warenhuis aan de Grote Markt een 15-jarig meisje uit Groningen aangehouden voor winkeldiefstal. Zij wilde het warenhuis verlaten, maar toen het alarm van de beveiligingspoortjes afging, hield een beveiligingsmedewerker haar aan. Uit haar tas kwamen gestolen spullen met een waarde van een paar honderd euro tevoorschijn. Na verhoor mocht ze het bureau weer verlaten. De politie stelt een onderzoek in.

Groningen: rijbewijs kwijt

Een 53-jarige man uit Groningen moest donderdagavond op de Bunnemaheerd zijn rijbewijs inleveren. Agenten werden tijdens de bromfietscontrole in Beijum aangesproken door een vrouw. Zij vertelde dat ze een man zag rijden die mogelijk onder invloed reed. De agent wist de betreffende automobilist te achterhalen. Bij zijn staandehouding en de blaastest bleek inderdaad dat hij onder invloed was. Op het bureau werd 1,35 promille alcohol in zijn bloed vastgesteld. Zijn rijbewijs werd ingevorderd en de politie maakt proces-verbaal op.

Groningen: man met bierfles geslagen

Een 21-jarige inwoner van Groningen heeft aangifte gedaan van mishandeling. Hij was een café naar binnen gegaan op het Gedempte Zuiderdiep, terwijl hij een bebloed gezicht had. De Stadjer was kort daarvoor door twee mannen met een bierflesje op zijn hoofd geslagen. Hij gaf een duidelijk signalement door van de verdachten. Met meerdere agenten werd naar de mannen uitgekeken. Uiteindelijk werden de verdachten toch nog gezien op het Zuiderdiep. Ze werden ingerekend. Het bleek om twee Duitse mannen te gaan (31 en 36 jaar). Ze zijn ingesloten voor nader onderzoek.

Groningen: vrouw van tas beroofd

Een 21-jarige vrouw uit Groningen is donderdagnacht omstreeks 02.40 uur op de Kraneweg beroofd van haar tas. Ze liep vanuit het centrum aan de noordkant van de Kraneweg toen zij ineens van achteren op haar hoofd werd geslagen. De onbekende man probeerde haar tas weg te nemen. Ze wilde haar tas niet meegeven, waarna de man haar nogmaals op haar hoofd sloeg. Zo wist hij toch haar tas mee te nemen. Een getuige hoorde de vrouw gillen en ging achter de man aan. Hij staakte zijn achtervolging toen de onbekende man hem bedreigde. De politie stelt een onderzoek in.

Groningen: bromfietscontrole

De politie heeft donderdag in Beijum en Lewenborg een
bromfietscontrole gehouden. Er werden 23 personen gecontroleerd en elf bekeuringen uitgedeeld: overschrijding constructiesnelheid (7x), niet dragen helm (1x), brommen op fietspad (1x). Van een bromfietser werd het kentekenbewijs ook ingevorderd, omdat hij 75 km/uur reed.

Groningen: ontslag wegens plichtsverzuim

Op voordracht van de korpschef heeft de korpsbeheerder een 52 -jarige medewerker basispolitiezorg van Regiopolitie Groningen ontslagen in verband met zeer ernstig plichtsverzuim, ongeoorloofde contacten en ongeoorloofd gebruik van middelen, die door de politie zijn verstrekt. Tegen de betrokken medewerker werd onlangs een intern onderzoek ingesteld. De betrokken medewerker heeft gewerkt als medewerker basispolitiezorg. In 2006 werd aan hem al voorwaardelijk ontslag aangezegd wegens soortgelijk normoverschrijdend gedrag.

Winsum: automobilisten rijden veel te snel

De politie heeft donderdagochtend op de Onderdendamsterweg twee rijbewijzen ingevorderd. Een 57-jarige automobilist uit Polen werd geklokt op 118 km/uur, terwijl op deze weg een snelheidslimiet geldt van 60 km/uur. Hierop moest hij zijn rijbewijs inleveren. Ook een 52-jarige man uit Delfzijl liep tegen de lamp. De Delfzijlster overschreed de maximumsnelheid met 68 km/uur. De forse
snelheidsovertreding kostte de man zijn rijbewijs. De politie maakt in beide gevallen proces-verbaal op.

Sappemeer: veertien bekeuringen bij snelheidscontrole

De politie heeft donderdagmiddag op de autosnelweg A7 een snelheidscontrole gehouden. Op het gecontroleerde weggedeelte geldt momenteel een snelheidslimiet van 90 km/uur in verband met het nieuwe wegdek. Van de 850 gecontroleerde voertuigen reden 14 automobilisten te hard. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 137 km/uur. Een 49-jarige automobiliste uit Westerstede (D) reed 117 km/uur. Zij moest direct een boete betalen van 162 euro. Ook een 52-jarige man uit Oekraïne liep tegen de lamp. De automobilist werd geklokt op 119 km/uur. Hij moest een bekeuring van 179 euro betalen. De controle duurde drie uur.

Hoogezand: Hoogezandster maakt te veel lawaai

De politie heeft donderdagmiddag op de Troelstralaan een 22-jarige automobilist uit Hoogezand bekeurd. De Hoogezandster reed politieagenten met zijn auto voorbij. De uitlaat van zijn auto maakte daarbij veel lawaai. De dienders troffen de auto met bestuurder even later stilstaand met draaiende motor en luide muziek aan. De 22-jarige moest met zijn auto mee naar het politiebureau, omdat het geluidsniveau van de uitlaat moest worden gemeten. Uit de meting bleek dat de auto te veel geluid produceerde. Ook constateerden de agenten dat de ramen van de auto getint waren. Uit een meting van het raam bleek dat deze slechts 35% licht doorliet. Deze waarde moet 70% zijn. De politie maakt proces-verbaal op.

Delfzijl: 16-jarige bestuurt auto

De politie heeft donderdagmiddag op de Europaweg een 16-jarige jongen uit Farmsum bekeurd. De agenten zagen de knaap in een auto rijden. Al snel bleek tijdens de controle de leeftijd van de jongen en zodoende het feit dat hij geen geldig rijbewijs had. De auto bevond zich in een slechte technische staat. Het voertuig werd na overleg met justitie in beslag genomen. De politie maakt proces-verbaal op.

Provincie Groningen: snelheidscontroles

De politie heeft donderdag op diverse plaatsen een snelheidscontrole gehouden.

Groningen, Paterswoldseweg: aantal geregistreerde voertuigen: 930, aantal overtredingen: 75, hoogst gemeten snelheid: 84 km/uur, maximum toegestane snelheid: 50 km/uur.