Politie Haaglanden

Extra persbericht 3 augustus

Delft, 03-08-2007

'Hengelaar' en creditcard fraudeur opgepakt
Agenten hielden woensdag 1 augustus om 14.25 uur in een flat op de van Hasseltlaan een 40-jarige Nigeriaan, zonder vaste woon- of verblijfplaats in Nederland, aan. Hij was aan het 'hengelen' in de brievenbussen van een flatgebouw. De term 'hengelen' omvat het op verschillende manieren stelen van post uit brievenbussen. Hiermee kwam waarschijnlijk een eind aan een reeks oplichtingszaken met een tiental gedupeerden.

Een 34-jarige Delftenaar kwam er op vakantie achter dat zijn creditcard geblokkeerd was. Bij navraag bij zijn creditcard maatschappij, bleek dat op zijn naam een nieuwe creditcard was aangevraagd. Bij het verstrekken van die nieuwe kaart, blokkeerde de creditcard maatschappij automatisch de oude kaart. De man had echter nooit zelf een nieuwe kaart aangevraagd. Door de creditcard maatschappij is daarna extra kritisch gekeken naar andere aanvragen en meldingen van bewoners uit dezelfde buurt. De fraudeurs bleken al enkele slachtoffers te hebben gemaakt. Toen er afgelopen week weer twee aanvragen voor een creditcard met valse gegevens werden gedaan, bleek dat de fraude nog steeds plaatsvond. Medewerkers van de creditcard maatschappij brachten deze informatie naar de Financiële Recherche van Politie Haaglanden, die een onderzoek startte.

Het vermoeden was dat een 'hengelaar' poststukken uit de brievenbussen ontvreemdde, en die gebruikte om valselijk nieuwe creditcards aan te vragen bij verschillende maatschappijen. Hij onderschepte vervolgens ook de retourstukken van de creditcard maatschappijen én de nieuwe creditcard die toegezonden werd. Toen de agenten de verdachte woensdag 1 augustus in de bewuste brievenbussen zagen rommelen, hielden ze hem aan. De man bleek te beschikken over verschillende sleutels van brievenbussen waarmee hij ongemerkt heel gericht de post van verschillende bewoners kon uitzoeken. Hij wordt vrijdagochtend 3 augustus voorgeleid bij de rechter-commissaris.

Dit soort fraude komt helaas vaker voor. De politie waarschuwt met name bewoners van flatgebouwen met makkelijk toegankelijke brievenbussen in bijvoorbeeld een centrale hal, dan ook waakzaam te zijn op het stelen van post. Maar ook als u merkt dat u zelf poststukken zoals bank- en giro afschriften, salarisstroken en/of andere financiële correspondentie mist, doet u er verstandig aan dit te controleren en te melden bij uw bank of creditcard maatschappij. Informeer ook eens bij uw buren of zij ook poststukken missen, u bent misschien niet de enige gedupeerde. Goed toezicht in de ruimte waar de brievenbussen zich bevinden en een goed slot op de brievenbus kan heel veel ongemak en schade voorkomen.