Politie Haaglanden

Extra persbericht 3 augustus

Delft, 03-08-2007

Politie maakt einde aan reeks inbraken en straatroven Zeven jongeren aangehouden en in hechtenis genomen De recherche van Bureau Delft heeft in samenwerking met het Openbaar Ministerie waarschijnlijk een einde gemaakt aan een reeks van inbraken in en om Delft. De politie hield in totaal zeven jongeren van 17 tot 19 jaar aan. De jongeren komen uit Delft en opereerden vermoedelijk in wisselende samenstelling. In enkele gevallen ging men ook alleen te werk. De groep wordt geheel dan wel gedeeltelijk, al naar gelang ieders aandeel, verdacht van in totaal zesendertig misdrijven waarvan aangiften is gedaan. De misdrijven variëren van straatroven en inbraken in huizen en bedrijven tot inbraken in auto's en fietsendiefstallen.

Heterdaad en onderzoek
De zaak kwam in een stroomversnelling nadat op 29 juni om 06.30 uur, politieagenten kort na een gewapende overval een 17-jarige inwoner uit Delft aanhielden. Een 44-jarige eigenaar van een winkel aan de Papsouwselaan werd overvallen op het moment dat hij zijn winkel wilde openen. De dader bedreigde de winkelier met een vuurwapen en eiste geld. Nadat de hevig geschrokken winkelier hard begon te gillen, rende de man zonder buit weg in de richting van het Poptahof. Agenten wisten de man echter te achterhalen en hielden hem aan. Uit het onderzoek dat daarop volgde, kwamen de zes andere verdachten in beeld. Zij werden in de eerste drie weken van juli aangehouden.

Een aantal van hen wordt ook verdacht van een gewelddadige beroving op donderdag 28 juni. Omstreeks 01.40 uur werd een 28-jarige inwoonster van Delft eveneens op de Papsouwselaan aangesproken door een groepje van vier personen. De vrouw, die fietste over het fietspad, werd door één van de jongens tot stoppen gemaand, waarna zij met een vuurwapen werd bedreigd en haar persoonlijke bezittingen moest afgeven. De vrouw was hevig geschrokken en wilde hard weg fietsen, maar werd ten val gebracht. Na enig tumult wist de vrouw zich uiteindelijk lost te trekken en fietste weg. Naar aanleiding van deze twee overvallen formeerde de politie een zeskoppig rechercheteam dat de zaken onderzocht. Eén van de verdachten verklaarde dat hij alleen al verantwoordelijk was voor een reeks van veertig auto-inbraken en tachtig fietsendiefstallen. Helaas bleek dat het voor merendeel van de door de verdachten bekende feiten geen aangifte was gedaan. Hiervoor kan hij dan ook waarschijnlijk niet vervolgd word en. De politie benadrukt hoe belangrijk het is aangifte te doen, zodat dit soort situaties voorkomen kunnen worden.