Afdeling Communicatie TROS/AVRO

Hilversum, 02-08-2007

Televisie

EENVANDAAG

Uitzending vrijdag 3 augustus

Nederland 1 - 18.20 uur

UNIEKE BEELDEN IN EENVANDAAG OVER

INZET APACHES AFGHANISTAN

Dagelijks komen de mannen en vrouwen van het Apache-detachement met hun gevechtshelikopters in Afghanistan in actie. Ze escorteren konvooien en staan Nederlandse en andere NAVO-troepen bij in hun strijd tegen de Taliban. En dat gaat er af en toe heel heftig aan toe. Inmiddels zijn tientallen Taliban-strijders door Nederlandse Apaches gedood. Alle gevechtsoperaties waar de Apaches bij betrokken zijn, worden met videocamera's vanuit de helikopters gefilmd. EENVANDAAG toont, voor het eerst op de Nederlandse televisie, beelden van de gevechten in Chora en een gesprek met twee piloten over hoe het er aan toe gaat in Aghanistan.

Oost-Europeanen op de Gay-pride

Tijdens de Canalpride zullen dit jaar ook partnerorganisaties van het COC uit Oost-Europa en Centraal-Azië te gast zijn. In die landen is een Gay-pride nog verre toekomstmuziek. De geheime dienst en de politie treden er met harde hand op tegen alles wat met homoseksualiteit te maken heeft. Op uitnodiging van het COC komen er vertegenwoordigers uit Armenië, Azerbeidzjan, Georgië, Kirgizië, Moldavië en de Oekraïne, om ze te laten zien hoe het ook kan.

EENVANDAAG Beeldcanon - Jaap Jongbloed

In navolging van de geschiedeniscanon, de wetenschapscanon en de christelijke canon, stelt EENVANDAAG deze zomer een 'Beeldcanon' samen.

Welke beelden in de mediamaalstroom blijven ons bij? Welke beelden hebben impact? Die vraag stelt EENVANDAAG aan dertig professionals op het gebied van beeld: programmamakers, filmers, fotografen en reclamemakers. 

Vrijdag 3 augustus presenteert Jaap Jongbloed zijn favoriete beeldfragmenten.

De 'beeld-professionals' die volgende week te gast zijn:

Maandag 6 augustus: Aad van den Heuvel

Dinsdag 7 augustus: Eddy Terstall

Woensdag 8 augustus: Catherine Keyl

Donderdag 9 augustus: Vincent Bijlo

Vrijdag 10 augustus: Rudolf Spoor

Zaterdag 11 augustus: Joop van Tellingen

Voor meer informatie: www.eenvandaag.nl