Gemeente Brunssum

Vierde editie van kunstmanifestatie Promesse d'un Voyage in Brunssumse Schutterspark

Promesse d'un Voyage 2007 van 3 - 5 augustus 2007 Op vrijdag 3 augustus 2007 vindt de officiële opening plaats van de driedaagse kunstmanifestatie Promesse d'un Voyage. Aan deze vierde editie van de kunstmanifestatie nemen ongeveer 65 kunstenaars uit binnen- en buitenland deel. De organisatoren verwachten vele duizenden bezoekers voor deze - gratis - manifestatie die plaatsvindt in het Schutterspark in Brunssum. De opening wordt om 14.00 uur verricht door wethouder Richard de Boer. Speciale gast tijdens de opening is gedeputeerde Odile Wolfs.

Promesse d'un Voyage is sinds 2004 een jaarlijks terugkerende, driedaagse internationale kunstmanifestatie. De manifestatie is nadrukkelijk laagdrempelig, ook geschikt voor kinderen, en niet alleen gericht op kunst kijken en beleven, maar ook op meedoen en leren.

De manifestatie speelt zich af in het Brunssumse Schutterspark, in en rondom de oude DSM-pompgebouwen en op de grasvlakte van de oude speeltuin. Het open en laagdrempelige karakter van Promesse d'un Voyage komt volledig tot z'n recht in deze natuurlijke omgeving: de kunstwerken en performances worden getoond op grasvelden, temidden van de restanten van kabelbanen, zwembad, vijver, en glijbaantrap, met bomengroepen en de ruigtes van struiken en onderbegroeiing als achtergrond.

In de afgelopen vier jaar is de omvang en betekenis van de Promesse d'un Voyage sterk gegroeid. Namen in 2004, bij de eerste editie, 28 kunstenaars deel die met hun werk en hun demonstraties ruim duizend bezoekers trokken, bij de derde editie vorig jaar kwamen ruim 7.000 bezoekers af op een programma waaraan 50 kunstenaars deelnamen. Dit jaar zijn de werken en performances te bezichtigen van een recordaantal van 65 kunstenaars.

promesse dun voyage 2007

Programma

Tijdens de Promesse d'un Voyage zullen vele kunstvormen en materialen gepresenteerd worden - van schilderkunst tot fotografie, van smeedijzer tot keramiek, van papier tot textiel, van neon tot hightech, dit alles omlijst met experimentele muziek. Daarnaast worden er ook workshops geboden die (jonge) bezoekers in de gelegenheid stellen om zelf actief deel te nemen aan de creatieve en ambachtelijke processen. Deze workshops zullen, waar mogelijk, in de openlucht plaatsvinden en op de terreinen van de ondernemers binnen het Schutterspark.

Een van de hoogtepunten van de manifestatie is de bouw van enkele historische ovens: de `rennofen' is een oven uit de Keltische tijd waarmee ijzer uit ijzererts wordt gewonnen. Met de demonstratie van de ijzerertsoven wordt een stukje Brunssumse historie opnieuw tot leven gewekt: in de 18e eeuw kende Brunssum een bloeiende ijzerindustrie, het `Ambacht van den Eijzeren'. Op het festivalterrein zal ook een werkende smidse worden ingericht.

In de Brasserie Schuttershuuske, gelegen op het festivalterrein, zal een aantal lezingen en diapresentaties worden gehouden over de werking van de renofen, over het culturele belang van de gebouwen binnen het Schutterspark en over het ontstaan van bronzen beelden en sculptures.

Verder zullen rondleidingen worden georganiseerd voor speciale doelgroepen, waaronder gehandicapten. Deze rondleidingen zullen worden verzorgd door de deelnemende kunstenaars. Hierbij zal niet alleen aandacht zijn voor de kunst, maar ook voor het cultuur-historische element van de gebouwen en de omgeving, die een onderdeel vormen van Brunssums mijngeschiedenis.

Opening

Promesse d'un Voyage 2007 vindt plaats van vrijdag 3 tot en met zondag 5 augustus 2007, in het Schutterspark, nabij de Brasserie Schuttershuuske, Heidestraat 20/22, Brunssum. De manifestatie is dagelijks geopend van 12.00 tot 20.00 uur. Toegang is gratis.

De opening vindt plaats op vrijdag 3 augustus, om 14.00 uur. De openingshandeling wordt verricht door wethouder Richard de Boer van Brunssum. Speciale gast tijdens het openingsprogramma is gedeputeerde mevr. Odile Wolfs.

Voor meer informatie kijk op de speciale website van Promesse d'un Voyage, www.promesse-art.com.

Promesse d'un Voyage 2007 komt mede tot stand door subsidies van de Provincie Limburg, de gemeente Brunssum, de gemeente Heerlen en Parkstad Limburg.

---