Werknemers kunnen met pensioenvragen niet bij werkgever terecht

01/08/2007 12:09



Stichting Pensioenkijker.nl



Leiden, 1 augustus 2007. Slechts één op de drie werkgevers (31 procent) is in staat zijn werknemers te informeren over hun pensioenregeling. Nog minder werkgevers (27%) blijken goed op de hoogte te zijn van de kosten van de pensioenregeling van het eigen bedrijf. Dat blijkt uit onderzoek van Newcom Research & Consultancy in opdracht van Stichting Pensioenkijker.nl dat is uitgevoerd onder 560 werkgevers (directeuren/ eigenaren, HR-managers of andere verantwoordelijken voor pensioen). Dit in het kader van de werkgeverscampagne van Pensioenkijker.nl waarbij maandelijks een pensioenspreekuur wordt weggegeven.

Het blijkt slecht gesteld te zijn met het kennisniveau van werkgevers over pensioen. Zo denkt nagenoeg de helft (48 procent) van de werkgevers onterecht dat een parttimer minder recht heeft op pensioen dan iemand die fulltime werkzaam is. Daarnaast meent een derde van de werkgevers dat personen onder de 25 jaar geen pensioen opbouwen. Dit terwijl zij werknemers niet op basis van leeftijd in een pensioenregeling mogen uitsluiten.

Informatie onbegrijpelijk
Nagenoeg de helft van de werkgevers vindt dat er voldoende informatie beschikbaar is voor werkgevers om hun werknemers te informeren. De inhoud van de informatie zou de reden kunnen zijn dat de pensioenkennis van werkgevers desondanks laag is. Slechts eenderde van de werkgevers en HR managers acht de informatie begrijpelijk.

Gratis pensioenspreekuur
In de periode juli tot en met september kan bij Pensioenkijker.nl iedere maand een spreekuur worden gewonnen, waarbij werknemers met hun pensioenvragen terecht kunnen bij een (onafhankelijke) deskundige van Pensioenkijker.nl. Door deel te nemen aan een korte quiz op de website van Pensioenkijker.nl maken bedrijven kans op een spreekuur. In juli is het spreekuur gewonnen door Stichting Kunst en Openbare Ruimte te Amsterdam.

Over Stichting Pensioenkijker.nl
De Stichting Pensioenkijker.nl richt zich op het verhogen van het pensioenbewustzijn van alle Nederlanders. Daarnaast heeft de stichting tot doel de burger objectieve en niet-commerciële informatie over pensioenen te verschaffen en de transparantie van pensioenregelingen te vergroten. Te veel mensen gaan er van uit dat het met hun pensioen vanzelf goed komt, terwijl dat niet zo is. Stichting Pensioenkijker.nl wijst daarop met objectieve en niet-commerciële informatie op de website www.pensioenkijker.nl en in verschillende brochures. Tevens doet de stichting verschillende onderzoeken naar pensioenbewustzijn.

Aan de Stichting Pensioenkijker.nl nemen de volgende organisaties deel: CNV, CNV Jongeren, Consumentenbond, CSO, FNV, FNV Vrouwenbond, MHP, MKB Nederland, NBVA, Nibud, Ombudsman Pensioenen, Sociale Verzekeringsbank, SPO Pensioenopleidingen, Stichting de Ombudsman, Stichting voor Ondernemingspensioenfondsen, Unie van Beroepspensioenfondsen, Verbond van Verzekeraars, Vereniging van Bedrijfstakpensioenfondsen en VNO-NCW.





http://www.pensioenkijker.nl