Borstvoeding binnen een uur na de geboorte van levensbelang


01 augustus 2007, New York - Een flink aantal sterfgevallen onder pasgeborenen in ontwikkelingslanden kan worden voorkomen, als baby's vlak na hun geboorte borstvoeding krijgen. Dit meldt Unicef op de eerste dag van de Wereld Borstvoedings Week.

Unicef schat dat als baby's de eerste zes maanden uitsluitend borstvoeding krijgen, dit jaarlijks de dood van 1,3 miljoen kinderen onder de vijf jaar kan voorkomen. Foto: Unicef Unicef schat dat als baby's de eerste zes maanden uitsluitend borstvoeding krijgen, dit jaarlijks de dood van 1,3 miljoen kinderen onder de vijf jaar kan voorkomen. Foto: Unicef

Uit een onderzoek dat in Ghana is gehouden - de resultaten zijn in het tijdschrift Pediatrics gepubliceerd - blijkt dat 16 procent van het aantal sterfgevallen onder pasgeboren kinderen kan worden voorkomen als zij al op de eerste dag borstvoeding krijgen. Dit percentage kan oplopen tot 22 procent als baby's al binnen een uur na hun geboorte van moedermelk worden voorzien. Tijdens de Wereld Borstvoedings Week - die op 1 augustus begint - wordt daarom benadrukt dat het van levensbelang is dat kinderen zo snel mogelijk na hun geboorte borstvoeding krijgen.

"Meer dan een derde van de sterfgevallen onder kinderen vindt tijdens de eerste kwetsbare maand na de geboorte plaats," zegt Ann M. Veneman, directeur van Unicef Internationaal. "Als snel wordt begonnen met het geven van borstvoeding, krijgen baby's essentiële voedingsstoffen binnen. Moedermelk beschermt hen tegen dodelijke ziektes en draagt bij aan hun groei en ontwikkeling."

Hoogste kindersterfte in Subsahara Afrika Vooral in de Afrikaanse landen beneden de Sahara is het belangrijk dat baby's zo snel mogelijk aan de borst gaan. Deze regio kent de hoogste kindersterfte ter wereld; ongeveer 10 procent van alle baby's overlijdt voor het eerste jaar en de meeste sterfgevallen vinden thuis plaats. Hoewel het aantal kinderen dat hier de eerste zes maanden van hun leven borstvoeding krijgt meer dan verdubbeld is - sinds 1990 is hun percentage toegenomen tot 30 procent - krijgen honderdduizenden kinderen geen moedermelk.

Dood van 1,3 miljoen kinderen kan worden voorkomen Unicef schat dat als baby's de eerste zes maanden uitsluitend borstvoeding krijgen, dit jaarlijks de dood van 1,3 miljoen kinderen onder de vijf jaar kan voorkomen. De VN-kinderrechtenorganisatie steunt een allesomvattende gezondheidszorg aan gemeenschappen, waarin ook de promotie voor het geven van borstvoeding is opgenomen. Daarnaast werkt Unicef samen met andere hulporganisaties, regeringen en gemeenschappen om de wetgeving op het gebied van babyvoeding te ondersteunen, om de zorg voor baby's voor en na hun geboorte te verbeteren en om in gemeenschappen meer voorzieningen voor kersverse moeders te realiseren.

Het artikel in Pediatrics