Raad van State



Uitspraken in de media

Op de pagina 'Uitspraken in hoofdzaken' treft u een actueel en volledig overzicht van zaaknummers in hoofdzaken (bodemprocedures) aan, waarin de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op de woensdag uitspraak doet. De lijst met zaaknummers is lang. Gemiddeld wordt wekelijks in 60 zaken uitspraak gedaan. De persvoorlichters van de Raad van State maken op maandag een selectie van de uitspraken die mediagevoelig kunnen zijn. Deze lijst treft u op deze pagina aan. Deze selectie is uiteraard arbitrair, omdat mediagevoeligheid, vooral regionaal, niet altijd goed is in te schatten.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van de Raad van State:

mr. Pieter-Bas Beekman (070 - 426 45 20 / 06 - 52 07 70 04)

mr. Daniël Tempelman (070 - 426 48 12)

De mediagevoelige zaken van deze week zijn:

(Deze lijst wordt iedere maandag om 14.00 uur geactualiseerd)

Op woensdag kunt u vanaf 10.15 uur op het onderstreepte zaaknummer klikken voor de volledige tekst van de uitspraak.
* 200605435/1
(Bestemmingsplan Landgoed Bouwfonds 2005 van gemeente Nijkerk) Uitspraak over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Gelderland van het bestemmingsplan Landgoed Bouwfonds 2005 van de gemeente Nijkerk. In het bestemmingsplan wordt een uitbreiding ter grootte van 8.650 m² van het kantorencomplex van Bouwfonds in Hoevelaken mogelijk gemaakt. Het bestemmingsplan voorziet verder in natuurontwikkeling in de vorm van een uitbreiding van het landgoed Hoevelaken van ruim 11 hectare. Volgens een aantal inwoners van Hoevelaken is het bestemmingsplan in strijd met het provinciale streekplan. Door het bestemmingsplan worden volgens hen landschappelijke en cultuurhistorische waarden geschaad, waaronder de openheid van het landschap. Verder zijn volgens hen de gevolgen van het bestemmingsplan voor de beschermde diersoorten in het gebied onvoldoende onderzocht. Zij zijn ook van mening dat voor de vestigingsplaats van Bouwfonds betere alternatieven voor handen zijn en zij vrezen dat de luchtkwaliteit zal verslechteren. De zaak is op 25 mei van dit jaar op zitting behandeld.


* 200607672/1
(Van der Valk-motel Nuland tegen goedkeuring bestemmingsplan Kernen Maasdonk)
Uitspraak over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant van het bestemmingsplan Kernen Maasdonk van de gemeente Maasdonk. Onder meer het Motel Nuland Exploitatie B.V. en Van der Valk International Holding komen tegen de goedkeuring van het plan in beroep. Het beroep is onder andere gericht tegen het plandeel met de bestemming Horeca met de nadere aanduiding hotel dat betrekking heeft op de gronden van Motel Nuland. Volgens het bedrijf heeft het provinciebestuur ten onrechte niet onderkend dat de detailhandelsactiviteiten, zoals de zogenoemde vliegende verkopen, onder het overgangsrecht van het vorige plan vallen. Onder vliegende verkopen verstaat Van der Valk beurzen, veilingen en andere verkoopactiviteiten die in zalen van het motel worden georganiseerd. Deze detailhandelsactiviteiten hadden volgens Van der Valk dan ook positief bestemd moeten worden, omdat deze activiteiten vanaf november 1990 onafgebroken en structureel hebben plaatsgevonden. Volgens het provinciebestuur is dit niet het geval en is er sprake van illegaal gebruik. De zaak is op 22 mei van dit jaar op zitting behandeld.


* 200608250/1
(Bestemmingsplan Essendael van gemeente Albrandswaard) Uitspraak over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland van het bestemmingsplan Essendael van de gemeente Albrandswaard. Het plan maakt de bouw mogelijk van een nieuwe woonwijk met 550 tot 650 woningen aan de zuidoostrand van Rhoon. Twee inwoners van Rhoon zijn tegen het plan. Zij willen op het achterste gedeelte van hun perceel twee woningen bouwen, maar dat laat het bestemmingsplan niet toe. De gemeenteraad heeft volgens deze twee inwoners bebouwing op dat gedeelte van hun perceel onmogelijk gemaakt, omdat de gemeente hun gronden niet in eigendom kon verwerven en zij zelf woningen wilden bouwen. De gemeenteraad stelt zich op het standpunt dat de bouwplannen van de twee inwoners niet passend is in de uiteindelijk gekozen stedenbouwkundige opzet van de wijk. De zaak is op 8 juni van dit jaar op zitting behandeld.


* 200608460/1
(Bestuursdwang voor fouragehandel in Putten) Uitspraak over het besluit van het college van gedeputeerde staten van Gelderland, waarbij aan een fouragehandel uit Putten te kennen is gegeven dat bestuursdwang zal worden toegepast ten aanzien van haar bedrijf aan de Nijverheidsweg in Putten. In het bedrijf vindt de opslag en bewerking van organische producten plaats. Het college is tot toepassing van bestuursdwang overgegaan nadat in 2002 tijdens onderhoudswerkzaamheden twee silos zijn geëxplodeerd, waarbij twee doden vielen. Het provinciebestuur verwijt het bedrijf dat het na de explosie de bedrijfsactiviteiten onverminderd heeft voortgezet, terwijl dit onaanvaardbare risico's voor het milieu meebracht. Het provinciebestuur is van mening dat het bedrijf destijds direct een nieuwe aanvraag voor een milieuvergunning met aangepaste bedrijfsprocessen had moeten indienen. Het bedrijf is het hier niet mee eens, omdat volgens hem de voorschriften uit de milieuvergunning niet worden overtreden. De zaak is op 23 april van dit jaar op zitting behandeld.


* 200608503/1
(Terugvordering subsidie in het kader van ESF) Uitspraak over de terugvordering door de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van eerder verstrekte subsidies aan de provincie Limburg ten behoeve van het kaderproject "Experimenteel programma scholing voor behoud van werk in Limburg". Het betreft een project op grond van de subsidieregeling ESF met de doelstelling "scholing voor behoud van werk". De subsidie is destijds verstrekt uit het Europees Sociaal Fonds, een van de structuurfondsen van de Europese Gemeenschappen. Het ESF werd ingezet bij het voeren van een Europese structuurpolitiek en kent in de loop der tijd verschillende projecten. Het gaat in dit geval om een terugvordering van ruim 550.000. Het college van gedeputeerde staten van Limburg is van mening dat de uiteindelijke vaststelling van het subsidiebedrag en de terugvordering niet gebaseerd had mogen worden op een rapportage uit maart 2002, de zogenoemde rapportage ESF bijzonder onderzoek, betreft controle op de einddeclaratie van ABB-projecten. Deze rapportage zag volgens het provinciebestuur niet op zes deelprojecten, maar op andere projecten die zijn uitgevoerd in het kader van ESF-subsidies. Volgens het provinciebestuur heeft de minister dan ook ten onrechte nagelaten de projectadministratie van de deelprojecten te onderzoeken. De zaak is op 3 juli van dit jaar op zitting behandeld.


* 200608981/1
(Weigering bouwvergunningen voor windturbines in Zeewolde) Uitspraak over een tiental weigeringen door het college van burgemeester en wethouders van Zeewolde om bouwvergunning te verlenen voor windturbines aan de Nekkeveldweg in Zeewolde. De aanvragen voor de windturbines zijn gedaan door agrarische bedrijven die aan die weg zijn gevestigd. De agrarische bedrijven willen de turbines gebruiken voor hun eigen energieverbruik. Het gemeentebestuur vindt echter dat de vergunningen vanwege bepalingen in het geldende bestemmingsplan niet kunnen worden verleend. Het college van burgemeester en wethouders stelt zich op het standpunt dat er geen verband is tussen de agrarische activiteiten en de turbines. De agrarische bedrijven zijn het daar niet mee eens en komen, na door de rechtbank in Zwolle-Lelystad in het ongelijk te zijn gesteld, in hoger beroep bij de Raad van State. De bedrijven voeren aan dat de opwekking van windenergie als een agrarische activiteit kan worden beschouwd, nu de windenergie op de agrarische bedrijven wordt geproduceerd. Zie ook de zaaknummers 200608982/1 en 200608984/1 tot en met 200608991/1, waarin de Afdeling bestuursrechtspraak op 1 augustus 2007 uitspraak doet. De zaken zijn op 3 juli van dit jaar op zitting behandeld.


* 200609295/1
(Bouwvergunning voor woontoren van 65 meter hoog in Schiedam) Uitspraak over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Schiedam heeft verleend aan ABB Ontwikkeling B.V. voor de bouw van een woontoren in de wijk Nieuwland in Schiedam. Het gaat om een gebouw van 65 meter hoog waarin 116 appartementen zijn verdeeld over 22 verdiepingen en om 36 grondgebonden woningen aan het Poldervaartpad in Schiedam. Het gebied bevindt zich aan de rand van de wijk Nieuwland, tussen de Poldervaart, de Spieringshoekschool, de begraafplaats en het tennispark Spieringshoek. Onder meer de Huurdersvereniging Spieringshoekflat, de Stichting voor Katholiek Onderwijs St. Liduina en de Poldervaartvereniging verzetten zich tegen de bouw van de woontoren. Volgens hen is het bouwplan in strijd met het Besluit Luchtkwaliteit, omdat van de onjuiste verkeersaantallen zou zijn uitgegaan. Daarnaast zijn zij van mening dat het bouwplan de aanwezige landschappelijke en natuurwetenschappelijke waarden rondom de Poldervaart aantast en dat de bouw van de woontoren tot onevenredige windhinder leidt. De zaak is op 25 juni van dit jaar op zitting behandeld.


* 200700961/1
(Afwijzing verzoek islamistische scholengemeenschap in Den Haag) Uitspraak over de afwijzing door de minister van Onderwijs van het verzoek van de Stichting voor Islamitisch Voortgezet Onderwijs 'Ibn Ghaldoun' om een islamitische scholengemeenschap te plaatsen op het zogenoemde Plan van Scholen 2006-2008. Het gaat om een islamitische scholengemeenschap in Den Haag voor atheneum, havo, mavo en afdelingen vbo-administratie en vbo-verzorging. Plaatsing op het Plan van Scholen betekent dat de school voor bekostiging door het Rijk in aanmerking komt. De minister heeft het verzoek geweigerd, omdat er volgens hem een dekkend netwerk is van basisscholen van de gevraagde richting. In het gebied zijn al twee islamitische basisscholen, een van de liberale en een van de orthodoxe richting. De minister is van mening dat er geen plaats is voor meer islamitische basisscholen en dat vervolgens op basis van prognoses geen behoefte bestaat aan een islamitische scholengemeenschap voor voortgezet onderwijs in Den Haag. Volgens 'Ibn Ghaldoun' wijkt de minister in dit geval af van een vaste gedragslijn. Deze houdt in dat geen sprake is van een 'dekkend netwerk van basisscholen', indien van een aanmerkelijk lagere feitelijke deelname aan islamitisch basisonderwijs sprake is dan de gemeten belangstelling voor islamitisch voortgezet onderwijs blijkend uit een directe meting. De zaak is op 17 juli van dit jaar op zitting behandeld.