Radboud Universiteit Nijmegen


7,2 miljoen euro voor projecten Radboud in Ghana en Uganda

Twee projecten in Uganda en Ghana waar de Radboud Universiteit bij betrokken is, krijgen in totaal 7,2 miljoen euro subsidie van Nuffic, de Nederlandse organisatie voor internationale samenwerking in het hoger onderwijs. De afdeling Sociale geografie gaat de University of Ghana in Accra helpen een Centre for Migration Studies op te zetten, en het Institute for Computing and Information Sciences krijgt subsidie voor de verdere opbouw van ICT-kennis en -onderzoek aan vier universiteiten in Uganda.
Lothar Smith, universitair docent sociale geografie, coördineert het Ghanese project vanuit de Radboud Universiteit. `Hedendaagse migratiestromen hebben grote invloed op de economie van Ghana, net als op veel andere ontwikkelingslanden. Alleen al in Nederland wonen tussen de 30.000 en 50.000 Ghanezen. Die sturen maandelijks geld naar huis, kopen huizen of zetten bedrijfjes op. De keerzijde hiervan is wel dat het in Ghana zelf steeds moeilijker wordt om bijvoorbeeld goede ambtenaren en doktoren te vinden: de beste mensen vertrekken naar het buitenland. De klassieke brain drain.'

Tot nu toe was de beschikbare kennis over migratie in Ghana versnipperd over Ghana zelf en diverse westerse landen. Het Centre for Migration Studies in Accra moet die kennis gaan bundelen. Het centrum gaat zich, behalve met onderwijs en onderzoek, ook bezighouden met praktische adviezen aan bijvoorbeeld regering en non-gouvernementele organisaties (NGO's), om hen te helpen de negatieve effecten van migratie te verminderen.

Met de subsidie van 1,5 miljoen euro kunnen drie Ghanese promovendi promotieonderzoek doen en kan een masterprogramma worden opgezet in Ghana waar vooralsnog vijftien masterstudenten terecht kunnen. De Radboud Universiteit werkt in dit project samen met het Institute of Social Studies uit Den Haag en MDF uit Ede, een non-profit adviesbureau voor ontwikkelingsprojecten.

Het Ugandese project waar het Institute for Computing and Information Sciences aan meewerkt, bestaat al sinds 2004. Doel van dit project is ervoor te zorgen dat de vier openbare Ugandese universiteiten zelf hun docenten en onderzoekers Informatica kunnen opleiden en zo het niveau van de informatietechnologie in het land verhogen. In het kader van dit eerste project zijn momenteel drie promovendi uit Uganda in Nijmegen bezig aan hun promotie, en acht studenten volgen hier een masteropleiding.

Met de nieuwe subsidie van 5,7 miljoen euro kan dit project worden voortgezet: tien Ugandese onderzoekers komen naar Nederland om te promoveren, waarvan drie in Nijmegen; twintig onderzoekers gaan promotieonderzoek doen in Uganda zelf. Behalve de Nijmeegse universiteit werken ook de Rijksuniversiteit Groningen en de Technische Universiteit Eindhoven mee aan dit project.

De subsidies waar het hier om gaat, zijn zogeheten NPT-subsidies, die namens het Ministerie van Buitenlandse zaken worden verstrekt en die zijn bedoeld om de opbouw van kenniscentra in ontwikkelingslanden te ondersteunen.