Gemeente Epe


Meldpunt vleermuizen en steenmarters in Epe

De gemeente Epe gaat een meldpunt instellen voor het melden van vleermuizen en steenmarters. Mensen die in hun huis overlast ervaren van deze beschermde diersoorten kunnen bellen met het servicenummer van de gemeente (0800) 66 77 88 9 (gratis). Het meldpunt gaat na de vakantie van start.

Na de melding komt de gemeente samen met landschapsbeheer Gelderland de situatie bij u thuis bekijken. Dan volgt er een advies over hoe u de overlast op een diervriendelijke manier kunt verhelpen. Mocht uiteindelijk de overlast blijven bestaan, dan kunt u nogmaals contact opnemen met de gemeente. De gemeente gaat dan kijken of u het advies heeft opgevolgd en hoe dat is gedaan. Vervolgens kan de gemeente overgaan tot het vragen van een ontheffing bij de provincie om de dieren om een andere manier te verwijderen uit uw woning.

Vleermuizen en steenmarters zijn beschermd in de Flora- en Faunawet. Dit houdt in dat mensen met deze dieren zelf niets mogen ondernemen omdat dit schade aan deze dieren zou kunnen berokkenen. Zelfs de huizen waar deze dieren in verblijven, zijn een beschermde verblijfplaats.