MKB-Nederland


1-08-2007
Blunder Koenders slechts topje van ijsberg
(Nieuwsbericht, Persbericht)

Overheden lappen in 70 procent van de gevallen de eigen regels voor aanbesteding aan hun laars. De misser van minister Koenders (PvdA, Ontwikkelingssamenwerking) met het onderhands gunnen van het Schoklandevenement aan bevriende partijgenoten, is slechts het topje van de ijsberg.

Om dit soort praktijken te kunnen aanpakken heeft MKB-Nederland een speciaal meldpunt geopend. Ondernemers/bedrijven kunnen daar vragen en klachten deponeren over aanbestedingsprocedures. Binnen twee werkdagen krijgen zij gratis advies.

De Tweede Kamer heeft boter op het hoofd door Koenders nu tot zondebok te bestempelen, zo meent MKB-Nederland. In de door de Kamer aangenomen Aanbestedingswet, die de Senaat nog moet behandelen, is geen letter opgenomen over betere rechtsbescherming voor ondernemers. Het zou de parlementariërs sieren als zij meer energie en aandacht schonken aan goede wetgeving, dan een minister aan te pakken, aldus MKB-Nederland.

De overheid is een van de grootste opdrachtgevers voor het midden- en kleinbedrijf. Jaarlijks wordt naar schatting voor 200 miljoen euro aanbesteed. MKB-Nederland krijgt regelmatig klachten van ondernemers, bijvoorbeeld over te specifieke of buitensporige eisen, of over opdrachten die tussentijds worden gewijzigd of afgebroken. Vaak wordt (zoals in de zaak-Koenders) een opdracht helemaal niet aanbesteed.

Bij herhaling heeft MKB-Nederland aangedrongen op de instelling van een toezichthouder aanbesteden, die streng optreedt tegen overheden die de regels overtreden. Pas wanneer de overheid kan rekenen op een forse boete, zal aan de willekeur een einde kunnen komen. Naar de rechter stappen heeft nu weinig zin. Ondernemers staan meestal met lege handen. Een opdracht kan niet nogmaals worden uitgevoerd. Schadevergoeding eisen is vaak evenmin mogelijk: achteraf is nooit te claimen dat de opdracht aan een ander was gegund. Een rechter kan evenmin een boete opleggen aan een minister.

De Parlementaire Enquêtecommissie bouwfraude heeft indertijd al de instelling van een aanbestedingsautoriteit aanbevolen. Ook toen was al bekend was dat de overheid zich weinig gelegen laat liggen aan de regels. Werkgevers wijzen voortdurend op misstanden, maar kunnen geen ijzer met handen breken. Een toezichthouder is daarvoor onontbeerlijk. Uiteindelijk gaat het om belastinggeld: de overheid dient dat zorgvuldig, verantwoord en vooral transparant te besteden. Aanbestedingsprocedures zijn nu juist voor een betere marktwerking en de beste garantie dat de beste offerte wordt gekozen.