Gemeente Leeuwarden

Oude Begraafplaats Oude Begraafplaats

Oude Begraafplaats in tv-programma Restauratie

Bron: Gemeente Leeuwarden (01-08-2007) De Oude Begraafplaats aan de Spanjaardslaan in Leeuwarden dingt mee naar de hoofdprijs in het televisieprogramma `Restauratie' van de AVRO. De Oude Begraafplaats gaat de strijd aan met 13 andere objecten/gebouwen, die dringend aan restauratie toe zijn. Het winnende object wint een miljoen om de restauratie te realiseren. Een filmploeg van de AVRO filmt vanaf 31 juli op de Oude Begraafplaats.

Restauratie is een productie van Endemol in navolging van de gelijknamige succesvolle serie van de BBC. De presentatie van het programma is in handen van presentator Frans Sissing. De Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten heeft de Stadsbegraafplaats aanbevolen aan Endemol. De serie begint op 5 september en elke aflevering worden twee objecten aan de kijker gepresenteerd. Kijkers kunnen kiezen per sms of per email. Leeuwarden wordt uitgezonden in de vierde aflevering op 26 september. Wint de Oude Begraafplaats de voorronde dan volgt in de finale de strijd met de andere winnende objecten of gebouwen. Ook dan bepalen de kijkers de winnaar.

Op de door tuinarchitect Lucas Pieters Roodbaard aangelegde begraafplaats werden mensen van 1833 tot 1969 begraven. De Oude Begraafplaats is één van de fraaiste funeraire parken van Nederland en een Rijksmonument. Op de begraafplaats liggen diverse bekende Leeuwarders begraven als Roodbaard zelf, Wopke Eekhoff, de familie Ypey, Ir. Wouda en baron van Zuylen van Nyevelt. De locatie is echter ernstig vervallen. Graven zijn gebroken, hekwerken vervallen en verroest en het fraaie baarhuisje verkeert in ernstige staat van verval. Daarnaast vormt het begraafpark met het aangrenzende Rengerspark een belangrijk groene longfunctie in dit deel van de stad.

De gemeente Leeuwarden is blij dat de Oude Begraafplaats genomineerd is en hoopt van harte dat het in de finale komt. De Begraafplaats krijgt zo de aandacht die het verdient.