Gemeente Voerendaal


Voerendaal Actueel - Nieuws


1/8/2007 - Voerendaal verwijdert Jacobskruiskruid.

Deze week wordt in het buitengebied van de gemeente Voerendaal Jacobskruiskruid in bermen, greppels en langs weilanden verwijderd.

Het Jacobskruiskruid is een plant met mooie gele bloemen, die steeds meer voorkomt in Limburg en aan bermen en akkerranden vanaf eind juni tot en met augustus een mooi zomers tintje geeft. Helaas is deze plant sterk giftig. Zij bevat zeven giftige stoffen, die bij inname onherstelbare schade aan de lever toebrengen. Normaal gesproken mijden paarden en runderen dit kruid bij het grazen, maar als ze honger hebben eten ze het Jacobskruiskruid toch. Schapen eten de plant zelfs erg graag.
De hele plant is giftig, ook nadat zij is verwerkt in hooi of kuilvoer. Als een dier hooi of voer krijgt voorgezet waarin Jacobskruiskruid is terechtgekomen, merkt het dier dat niet en eet het gewoon.
Een dosering van meer dan 1% per dag leidt al tot ziekteverschijnselen. Elke hoeveelheid van het gif dat het dier binnenkrijgt wordt voor zijn leven lang opgeslagen in de lever, tot een dodelijk niveau is bereikt.

De plant heeft de eigenschap zich razendsnel te verspreiden. Ook binnen onze gemeentegrenzen is het Jacobskruiskruid op tal van plaatsen geconstateerd. Reden voor de gemeente om in het buitengebied een verwijderingsactie uit te voeren. Deze week zullen medewerkers van dr Sjtiel de planten in bermen, greppels en akkerranden zoveel mogelijk verwijderen. Dat gebeurt door ze met wortel en al uit te trekken en te verzamelen in plastic zakken.

Wij moeten niet verwachten dat met deze actie het Jacobskruiskruid in Voerendaal uitgeroeid zal zijn. Mocht u de plant tegenkomen, dan kunt u ze zelf op dezelfde manier verwijderen: met wortel en al uittrekken en in een plastic zak doen. Zorgt u er wel voor dat u handschoenen draagt, want ook voor de mens is deze plant giftig.

Op bijgaande fotos is het Jacobskruiskruid afgebeeld. De plant wordt
30 tot 90 cm hoog, met sterk vertakte stengels, waarop de vele bloemen bloeien. De bloem lijkt een beetje op die van het boerenwormkruid, maar onderscheidt zich daarvan door de gele straalblaadjes. Die heeft het boerenwormkruid niet.

Voor méér en actuele informatie:
http://www.lltb.nl/dossiers/jacobskruid