Socialistische Partij

Stilte op de Betuwelijn: haastklus moest verder imagoverlies voorkomen


01-08-2007 * De Betuwelijn is met te grote haast afgebouwd om een verder imagoverlies voor de regering te voorkomen. Tot die conclusie komt de SP nu blijkt dat er vanwege werkzaamheden in Duitsland helemaal niet over de Betuwelijn gereden kan worden. Door de grote haast is er mogelijk onzorgvuldig gewerkt en zijn de kosten van de lijn hoger uitgevallen.

SP-Kamerlid Emile Roemer noemt het gênant dat de lijn ongebruikt blijft. "Begin dit jaar kondigde de minister nog aan dat er afspraken met Duitsland waren gemaakt over het doortrekken van de Betuwelijn. Kort daarna maakte de minister bekend dat op 15 juni onze Betuwelijn geopend zou worden. Dat Duitsland hier nog niet aan toe was, werd verzwegen. Sterker nog: alles leek goed afgekaart te zijn met Duitsland."

Dat de Betuwelijn met grote problemen zou kampen bij haar opening was al bekend. Zo beschikken de vervoerders nog nauwelijks over aangepaste treinen voor deze spoorlijn. En ook het vervoer van gevaarlijke stoffen wordt nog niet toegestaan vanwege problemen met de veiligheid en de rampenbestrijding. Daar komt nu dus nog een derde probleem bij, waardoor de hele Betuwelijn buiten gebruik is.

De afgelopen jaren werd de in gebruik name van de Betuwelijn meerdere keren uitgesteld door onverwachte hindernissen. Toch probeerde de regering de openingsceremonie zo snel mogelijk plaats te laten vinden. Hierdoor werden er meerdere malen spoedklussen uitgevoerd aan de spoorverbinding. Roemer: "Voor een spoedklus vraagt een aannemer altijd extra geld. Nu blijkt dat deze spoed helemaal niet nodig was. Wellicht heeft de minister dus onnodig miljoenen teveel betaald." De SP heeft de verkeersminister Eurlings om opheldering gevraagd.