Ingezonden persbericht


Persbericht

Den Haag, 1 augustus 2007

Het Nederlandse Rode Kruis opent giro 661 voor de slachtoffers van de overstromingen in Azie

Het Rode Kruis opent gironummer 661 voor de slachtoffers van de overstromingen in India, Nepal, Pakistan, China, Timor-Leste en Bangladesh. Hevige regenval, veroorzaakt door tornado's en moessons teisteren dit deel van Azië al meerdere maanden. Rivieren die buiten hun oevers getreden zijn en aardverschuivingen hebben het leven gekost aan honderden mensen. Miljoenen mensen zijn dakloos geraakt en op de vlucht voor het water. In China zijn alleen al zo'n 200 miljoen mensen slachtoffer van de overstromingen.

Elk jaar is er sprake van een regenseizoen in deze gebieden, maar nu is de regenval is heviger dan voorgaande jaren en duurt langer. In sommige gebieden is er zelfs sprake van de ergste regenval in een eeuw. De getroffen landen hebben ook te kampen met hoge temperaturen, waardoor de kans op ziektes zoals malaria en diarree wordt vergroot. Communicatienetwerken liggen plat en de gebieden zijn moeilijk te bereiken. De komende tijd wordt nog meer regen verwacht.

Het Rode Kruis heeft geld nodig voor het verschaffen van onderdak, dekens, voedsel, artikelen voor persoonlijke hygiëne en medische voorzieningen. Drinkwater is vervuild, waardoor er een grote behoefte is aan waterzuiveringstabletten en schoon drinkwater. Op de lange termijn zorgt het Rode Kruis voor de wederopbouw. Het Nederlandse Rode Kruis heeft al ¤ 580.000 bijgedragen aan de noodhulp in het gebied.

Slachtoffers zijn veelal boeren die afhankelijk zijn van hun vee of landbouwgrond, dat vernietigd is door het water. Overstromingen volgen elkaar sneller op waardoor al kwetsbare mensen geen tijd hebben om hun leven weer op te bouwen. Het Rode Kruis maakt mensen weerbaarder tegen natuurrampen zodat zij in de toekomst beter zijn voorbereid op extreme weersomstandigheden.

Noot voor de redactie,