Gemeente Leeuwarden

VVD: Vragen over trouwambtenaar voor één huwelijk

Bron: VVD (01-08-2007)
Schriftelijke vragen aan het college van B. en W. zoals bedoeld in artikel 41, eerste lid, van het Reglement van Orde voor de vergadering van de raad der gemeente Leeuwarden.
In 2004 heeft de VVD Leeuwarden een initiatiefvoorstel (zie http://www.vvd-leeuwarden.nl/) ingediend om meer keuzevrijheid te krijgen bij het trouwen in Leeuwarden. De twee belangrijkste onderdelen van het initiatiefvoorstel waren de mogelijkheid voor een trouwlocatie voor één dag en een trouwambtenaar voor één dag ofwel voor één huwelijk.

Het voorstel voor een trouwlocatie voor één dag heeft toen wel een meerderheid gehaald in de raad. Het andere voorstel, een trouwambtenaar voor één specifiek huwelijk niet.

Trouwambtenaren of buitengewoon ambtenaren van de burgerlijke stand (babs) lagen op dat moment nog erg gevoelig in Leeuwarden, vanwege de afronding van het gehele Eringa-dossier in 2004. Enkele partijen waren daardoor, net als het college destijds, enigszins huiverig. PvdA, Christenunie en VVD waren voor.

Voor sommigen geeft het toch nog net een persoonlijker tintje aan het huwelijk, als een zeer speciaal iemand voor het paar het huwelijk voltrekt, bijvoorbeeld een familielid of vriend(in). Ook in andere steden, zoals Nijmegen, Arnhem, Zwolle en Den Helder, is het mogelijk. Een persoon wordt dan benoemd als trouwambtenaar voor één dag/één huwelijk. De procedure is ook relatief eenvoudig, er wordt een verzoek ingediend bij het college van B&W, dat vervolgens een besluit neemt, daarna wordt er een afspraak gemaakt bij de rechtbank en wordt de persoon voor die ene dag beëdigd. Het voorstel kan kostendekkend worden uitgevoerd, tegen een redelijk tarief (in Nijmegen kost het momenteel EUR 214,-- extra).

Inmiddels zijn we in 2007, een aantal jaren verder, een nieuwe raad. En een aantal collegeleden heeft aan den lijve kunnen ondervinden hoe leuk het is als je een vriend of een bekende kunt trouwen. Collegeleden kunnen namelijk op dit moment wel buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand worden. En daar wordt met enige regelmaat ook gebruik van gemaakt. Onlangs burgemeester Dales nog, die trouwambtenaar was bij het huwelijk van de gemeentesecretaris van Leeuwarden.

In dit licht bezien, wil de VVD Leeuwarden het college vragen om het voorstel voor een trouwambtenaar voor één huwelijk alsnog uit te werken en in te voeren in Leeuwarden. Indien het college dit niet wil doen, dan wil de VVD Leeuwarden graag gemotiveerd weten waarom het college dit niet wil.