VVD



1-8-2007

"Europese Commissie moet duidelijkheid scheppen over rol private laboratoria"

Europarlementariër Jan Mulder heeft vandaag opnieuw schriftelijke vragen gesteld aan de Europese Commissie over de scheiding van fytosanitaire keuringstaken in Nederland, als onderdeel van het Plantkeur project.

Mulder: "Ik wil graag duidelijkheid van de Europese Commissie of het onder de Europese regelgeving mogelijk is dat private laboratoria wettelijke controletaken blijven uitvoeren."

LNV heeft aangekondigd de vergunningen van de private laboratoria voor het uitvoeren van dit soort taken per 1 juli 2008 in te zullen trekken, omdat het niet zou stroken met de Europese regels. Dit zou voor sommige laboratoria de doodsteek kunnen betekenen, maar zou ook de marktwerking in het fytosanitaire onderzoek ernstig beperken, met hogere kosten voor boeren tot gevolg. Mulder heeft sterke twijfels bij de lezing van LNV: "Als private laboratoria hun wettelijk taken statutair scheiden van hun commerciële activiteiten, net zoals bij NAK en NAK Agro is gebeurd, dan moeten ze deze taken gewoon kunnen blijven verrichten."

U vindt de schriftelijke vragen aan de Europese Commissie onderaan dit persbericht bijgevoegd. Tevens vindt u een link naar de schriftelijke vragen die Jan Mulder eerder over dit onderwerpen stelde en de antwoorden van de Europese Commissie hierop.


---

----------------------------

Link naar eerdere schriftelijke vragen van Jan Mulder en antwoorden Europese Commisssie:

http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+WQ+E- 2007-2669+0+DOC+XML+V0//NL&language=NL

Schriftelijke vragen van Jan Mulder aan de Europese Commissie:

Eurocommissaris Kyprianou antwoordt op schriftelijke vraag E-2669/07 dat de Commissie van mening is dat "laboratoria die op particuliere basis tevens commerciële activiteiten uitvoeren, niet in aanmerking kunnen komen voor de in artikel 2, lid 1, onder g), bedoelde delegatie, aangezien zij niet voldoen aan het criterium dat zij uitsluitend belast mogen zijn met taken van openbaar belang."


1. Kan hieruit geconcludeerd worden dat wanneer privaatrechtelijke ondernemingen zich uitsluitend bezig zouden houden met de uitvoering van wettelijke taken, dit wel verenigbaar is met de gemeenschappelijke fytosanitaire regelgeving? Anders gesteld; zou de Europese Commissie er bezwaar tegen hebben wanneer private laboratoria in Nederland die tot op heden zowel wettelijke taken als commerciële activiteiten uitvoeren, de wettelijke taken zouden afstoten en deze onderbrengen in één of meerdere nieuw op te richten ondernemingen die zich - statutair vastgelegd - uitsluitend zullen bezighouden met wettelijke taken.


2. Is de Commissie van mening dat de Europese fytosanitaire regelgeving, en in het bijzonder de bepaling dat uitvoerende wettelijke taken gescheiden moeten worden van commerciële activiteiten, in lijn is met de Lissabon Agenda, waarin de Europese Unie zich tot doel gesteld heeft om de meest concurrerende economie ter wereld te worden, daarbij in ogenschouw nemend dat particuliere laboratoria innoverender zijn dan publieke laboratoria? Zo niet, is de Commissie voornemens met wijzigingsvoorstellen te komen en op welke termijn?