Gerechtelijke organisatie

Vergoeding toegekend voor ontbinding 64 arbeidsovereenkomsten Stichting Islamitische Basisscholen Amsterdam

Amsterdam, 1 ugustus 2007 - Bestuurlijke problemen van Siba hebben geleid tot het besluit tot sluiting van haar drie scholen. In verband daarmee heeft (de door de staatsecretaris benoemde interim-bestuurder van) Siba de kantonrechter te Amsterdam verzocht om de arbeidsovereenkomsten met alle 64 werknemers te ontbinden. Daarbij gaf Siba aan slechts te beschikken over EUR 25.000 om (zeer beperkte) ontbindingsvergoedingen te voldoen.

Veel van de betrokken werknemers hebben verweer gevoerd. Volgens hen is het besluit tot sluiting prematuur en slecht gemotiveerd. Als de kantonrechter niettemin de ontbinding zou uitspreken, dan dienden volgens hen behoorlijke ontbindingsvergoedingen te worden toegekend. Zij betoogden dat de financiële omstandigheden van Siba niet zo slecht zijn als zij beweert.
Op 18 juli j.l. heeft in een marathonzitting de gelijktijdige mondelinge behandeling van alle 64 zaken plaats gevonden. Op 30 juli is in alle zaken uitspraak gedaan. Alle beschikkingen zijn inhoudelijk identiek, ook voor zover deze bij verstek worden gedaan. In die zaken heeft de kantonrechter op het punt van de vergoeding ambtshalve beslist.

De kantonrechter heeft de arbeidsovereenkomsten alle ontbonden per 1 augustus 2007. Gezien de situatie van dit moment - de scholen hebben feitelijk opgehouden te bestaan; de bekostiging van de exploitatie door het ministerie loopt af - acht de rechter het laten voortbestaan van de arbeidsovereenkomsten geen reële optie.

Aan alle werknemers is een vergoeding toegekend, berekend met een neutrale toepassing van de zgn. kantonrechtersformule, d.w.z. een maandsalaris per dienstjaar. De kantonrechter is wél in die zin van de formule afgeweken dat de diensttijd na het 40e levensjaar niet zwaarder heeft meegewogen. De motivering voor die afwijking is dat Siba en de vakbonden - toen zij nog probeerden in overleg tot een Sociaal Plan te komen - ook zelf op die lijn zaten.

Met de toekenning van deze vergoedingen heeft de rechter het zgn. "habe nichts"-verweer van Siba gepasseerd. De overweging daartoe is dat Siba weliswaar niet over voldoende liquiditeiten beschikt om thans behoorlijke vergoedingen te betalen, maar dat er relevante aanwijzingen zijn dat zij, althans de interim-bestuurder die situatie kan verbeteren door het incasseren van uitstaande vorderingen. Ter zitting is uitvoerig gesproken over vorderingen op o.m. een oud-bestuurder en het Stadsdeel.

Als de rechter het "habe nichts"-verweer had gehonoreerd, zou dat aan Siba geen kansen hebben geboden te overleven. Wel zou dan het uitzicht op een afdwingbare vergoeding voor de werknemers voor goed zijn verkeken. Nu is er een reële mogelijkheid dat zij op termijn toch een vergoeding kunnen opeisen. Met deze 64 beslissingen ligt er bovendien een praktische verdeelsleutel voor het geval de door Siba te incasseren gelden onvoldoende zijn om alle toegekende vergoedingen volledig te voldoen.

LJ Nummer

BB0692

Bron: Rechtbank Amsterdam Datum actualiteit: 1 augustus 2007 Naar boven