Gemeente Oldenzaal


Opnieuw grazende schapen op industrieterrein Het Hazewinkel

gepubliceerd op : 1-8-2007

Op het industrieterrein Het Hazewinkel Zuid- en Noordwest is de komende weken opnieuw een kudde grazende schapen te zien.

Net als vorig jaar wordt de kudde ingezet om het gras kort te houden, zonder dat daarbij gebruik wordt gemaakt van grasmachines. De gemeente experimenteerde toen voor het eerst met deze alternatieve manier van grasonderhoud en met succes.

De schapen komen namelijk op plekjes die voor grasmaaiers moeilijk bereikbaar zijn. Bovendien wordt op deze manier het gras op een natuurlijke manier onderhouden en blijven de kosten beperkt.

De schapen begrazen, gedeeltelijk onder begeleiding van een herder met honden, de zicht zones langs de A1, de nog niet bebouwde bedrijfsterreinen op het industrieterrein Hazewinkel Noordwest en de ecologische verbindingszone langs de Hazewinkelweg (gelegen tussen de Hinmanweg en de spoorlijn Hengelo - Oldenzaal). Er liggen geen drukke wegen langs deze ecologische verbindingszone, wat het mogelijk maakt de schapen hier te laten grazen. De kudde blijft een aantal weken op het bedrijventerrein actief.

De gemeente Oldenzaal gaat vaker een kudde schapen inzetten om stukken grasland op een natuurlijke wijze te beheren. Het gaat hierbij dan alleen om grasstroken die één tot twee keer per jaar onderhoud vergen en die zich hiervoor lenen.