Gemeente Putten

Actie ´gratis spaarlampen voor minima´ is succesvol verlopen (01-08-2007)


---

Putten, 1 augustus 2007

Het afgelopen jaar zijn de energielasten flink gestegen. Huishoudens met een minimaal inkomen kunnen daardoor in de problemen komen. De gemeente Putten is deze huishoudens tegemoet gekomen door hun gratis spaarlampen te geven.

De gemeente heeft aan de ruim 200 huishoudens die hiervoor in aanmerking kwamen, een bestelformulier en begeleidende brief thuisgestuurd. Ze konden voor maximaal 50,00 aan spaarlampen bestellen bij stichting SlimLicht!. Van de ruim 200 huishoudens hebben 150 huishoudens gereageerd. Zij bestelden in totaal ruim 1300 spaarlampen.

Wethouder Fabriek is erg tevreden met dit mooie resultaat. Hij roept alle inwoners van Putten op spaarlampen te gebruiken en op die manier een steentje bij te dragen aan een beter milieu.

Spaarlampen leveren een forse besparing op de energierekening op. Het voordeel bedrag gemiddeld 50,00 per spaarlamp (over de levensduur van de lamp). De 1300 spaarlampen leveren de deelnemende huishoudens in Putten dus een koopkrachtwinst op van in totaal 65.000,00.

Door het gebruik van deze 1300 spaarlampen in plaats van gewone gloeilampen wordt er bovendien minder CO2 uitgestoten. Vier en een halve spaarlampen leveren voor hun totale levensduur een ton reductie van CO2-uitstoot op. In Putten wordt er dus bijna 300 ton minder CO2 uitgestoten de komende jaren.

SlimLicht! is een stichting zonder winstoogmerk. Zij heeft als doel om zoveel mogelijk gloeilampen in Nederland te vervangen door spaarlampen. Dit gebeurt onder andere via partnerorganisaties zoals woningcorporaties en gemeenten. Deze partners vragen de huishoudens waarmee zij in contact staan om zoveel mogelijk gloeilampen te vervangen door spaarlampen. Het voordeel daarvan is dat huishoudens energie en dus geld besparen en daarmee direct de broeikasproblematiek bestrijden.

Meer informatie over SlimLicht! is te vinden op www.slimlicht.nl.