Dienstenbond CNV

Nieuws


1 augustus 2007

CNV Dienstenbond hekelt opslag ABN-top bij overname Barclays

CNV Dienstenbond heeft kritiek op de forse salarisstijgingen voor bestuurders en commissarissen van ABN Amro bij een overname door het Britse Barclays. Dat liet de vakbond dinsdag weten.

Bestuurslid Huibert Boumeester zal bij Barclays 600.000 pond sterling verdienen, omgerekend zo'n 890.000 euro. Dat is bijna 35 procent meer dan zijn huidige basissalaris bij ABN Amro van 660.000 euro. Ook krijgt hij een ruimere bonusregeling, zo bleek uit een overzicht dat werd ingeleverd bij de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC.

De commissarissen, die toezicht moeten houden op het bestuur, kunnen twee tot drie keer zoveel gaan verdienen. De voorzitter van de raad van commissarissen, Arthur Martinez, kan zijn salaris bijna zien vertienvoudigen. Hij krijgt nu 113.000 euro per jaar. Zijn beoogde functie in het Angelsaksische bestuurssysteem brengt wel veel meer verantwoordelijkheden met zich mee.

CNV Dienstenbond is er niet over te spreken. ,Dit wekt op zijn minst de schijn van belangenverstrengeling op'', zei bestuurder Achmed Kansouh. Hoewel de ABN Amro-top ook via opties veel kan verdienen aan een overname door het rivaliserende bankentrio, denkt Kansouh dat Barclays de voorkeur geniet. ,,Dan verdienen ze een mooie som en hoeven ze niet via de achterdeur te vertrekken.''

anp