Ingezonden persbericht
Nijmeegse Fietsvierdaagse: 'de mooiste vakantie die er is'
Heerlijk fietsen door het
mooie Rijk van Nijmegen
Door Leo Preusting
Volgende week staat alweer de 34e editie van de Internationale Nijmeegse Fietsvierdaagse op de kalender. Vier dagen relaxed fietsen door en genieten van een van de mooiste streken van Nederland: het Rijk van Nijmegen. De Nijmeegse Fietsvierdaagse kenmerkt zich door de schoonheid en afwisseling van het landschap waar de deelnemers doorheen komen. Er wordt door polders gefietst, over dijken, langs rivieren, door bossen en vennen en over heuvels. Buiten deze prachtige natuur worden onderweg ook nog eens lieflijke stadjes en dorpjes aangedaan. Voor de afstanden hoeft men het niet te laten, want er is keuze uit 25, 40, 60 of 80 kilometer per dag. En wie het eens wil uitproberen: één dag meefietsen mag ook! De Fietsvierdaagse wordt gehouden van dinsdag 31 juli tot en met vrijdag 3 augustus.
Hoewel het erop lijkt dat door het aantal deelnemers van ongeveer 3.500 fietsers er een kluwen rijwielen door de natuurlijke omgeving van de Keizerstad rijdt, wil de organisatie daar niets van weten. "Onderweg kom je elkaar nauwelijks tegen", memoreert organisator Gerard van Groningen. "Het is juist een heerlijk rustige fietstocht, vooral voor gezinnen. De mensen bij de start zie je onderweg bijna niet meer terug. Je hebt hier water, platteland, veel groen, heuvels, bossen, vennen en daar fiets je allemaal doorheen. De mensen vallen vaak van de ene verbazing in de andere", zegt de organisator. En hij kan het weten, want Van Groningen staat al sinds jaar en dag pal voor 'zijn' Fietsvierdaagse.
Fietsen en genieten
Deelname staat open voor iedereen die zin heeft in een leuke, ontspannende vakantie en wil genieten van de mooie natuur onderweg. "Niets moet, alles mag", zegt Gerard van Groningen. "Wij zorgen op onze beurt voor de organisatie, de routes en de veiligheid, de mensen zelf hoeven alleen maar te fietsen en te genieten. We hebben hier en daar een paar aanpassingen doorgevoerd in de routes, natuurlijk omwille van de veiligheid, maar zeker ook om de gezelligheid en de sfeer. Want daar doen we het voor", aldus de 'baas' van de Nijmeegse Fietsvierdaagse.
En zoals gezegd: er bestaat ook de mogelijkheid om maar één of een paar dagen mee te fietsen. Zelfs kunnen de afstanden per dag gewisseld worden. Mensen moeten zich dan wel per dag inschrijven.
Alle deelnemers krijgen ook dit jaar weer een uitgebreide routebeschrijving mee, maar eigenlijk heb je volgens Van Groningen eigenlijk helemaal niet nodig: "Ze zijn alleen bedoeld in gevallen van nood, want al onze routes zijn onderweg goed bewegwijzerd met pijlen en kleuren. Daardoor hoef je onderweg niet steeds naar een routebeschrijving te kijken, maar kun je volop van de omgeving genieten."
Ook als iemand met pech komt te staan of een lekke band krijgt, zijn er hulptroepen onderweg om het euvel snel aan te pakken. Vier reparatieploegen rijden mee om eventueel lekke banden en ander technisch ongerief direct te verhelpen.
Verkeersbrigadiers
De veiligheid van de fietsers is volgens Gerard van Groningen volledig gewaarborgd: "Natuurlijk, dat is voor ons en vooral voor de deelnemers heel belangrijk", zegt hij. "We hebben daarmee rekening gehouden met het uitzetten van routes die zo min mogelijk gevaar opleveren voor fietsers. En daar waar we toch een kruising of een drukke weg moeten oversteken, staan verkeersbrigadiers die het verkeer in goede banen leiden. Zo kan er eigenlijk niks gebeuren. En als er onverhoopt toch een valpartij of zo zou zijn, hebben we onderweg diverse Rode-Kruisposten ingericht en is het Rode Kruis ook nog mobiel op de routes."
Vertrek- en aankomstpunt is iedere dag de gezellige Nijmeegse Waalkade, die wordt omzoomd door allerlei terrassen en horecabedrijven, maar waar de organisatie ook een eigen tent heeft neergezet. Traditioneel worden op de vier dagen evenzoveel windstreken rondom Nijmegen doorkruist. Wat dat betreft zijn de routes op de vier dagen opvallend afwisselend. Niet één dag wordt gereden door eenzelfde landschap, dus aan variatie in natuur en in stadjes en dorpjes geen gebrek.
Eerste dag
De eerste dag bijvoorbeeld wordt het gebied ten noorden van de Waal bezocht. De fietsers rijden door het prachtige landschap van de Over-Betuwe en doen onderweg plaatsjes aan als Valburg, Elst, Bemmel en Dodewaard. Met als pleisterplaats wederom Huissen dat zich voorbereidt op een bijzonder uitgebreid en feestelijk onthaal.
Op de tweede dag wordt het buitenland aangedaan met routes door Duitsland. Onder meer wordt gefietst door het schitterende Duitse Reichswald en de Nederlandse Ooypolder met doortochten door het middeleeuwse Kranenburg, Ooij, Millingen en Kalkar. In de rustplaats Kleef is van alles op touw gezet om daar eens lekker uit te rusten en te genieten van dit mooie stadjes met zijn historische Schwanenburg.
Uitbundig
Dag drie gaat door het zeer natuurrijke Land van Maas en Waal met hele mooie dorpjes en plaatsjes als Overasselt, Nederasselt, Alverna, Batenburg, Wijchen, Hernen, Bergharen, Beneden-Leeuwen en Beuningen. Centraal op deze dag staat Druten waar de fietsers kunnen rekenen op een uitbundig welkom.
De laatste dag tenslotte voert door drie provincies, want naast Gelderland worden ook Noord-Brabant en Limburg aangedaan. Buiten de natuurgebieden waar doorheen wordt gefietst, komen de deelnemers onder andere ook door Berg en Dal, Heilig Landstichting, Groesbeek, Ravenstein en Balgoy. In Grave wordt ditmaal de 'Grote Rust' gehouden temidden van tal van festiviteiten die dit stadje heeft georganiseerd.
"Waarom zou je nog op vakantie gaan?", vraagt Van Groningen zich af als hij welhaast lyrisch de schoonheid beschrijft van de Nijmeegse Fietsvierdaagse: "Je pakt met je gezin de fiets, je rijdt 25 of 40 kilometer per dag, lekker rustig over schitterende routes. Je eet een ijsje onderweg, je drinkt een kopje koffie en je geniet van de rust en de natuur en van die mooie plaatsen waar je doorheen komt. Wat dat betreft is de Fietsvierdaagse toch de mooiste vakantie die er is?"
Gezellig
Als het aan de organisator ligt, zouden veel meer mensen dan de gemiddeld 3.500 van de afgelopen jaren in Nijmegen moeten komen fietsen. "Hoewel", relativeert hij meteen: "Het moet wél gezellig blijven!"
De deelnemers aan de Nijmeegse Fietsvierdaagse hebben een internationaal karakter. Er doen Belgen mee, enkele Zwitsers en een relatief grote groep Duitsers. De Nederlanders komen uit alle hoeken en windstreken van ons land. Vooral gezinnen kiezen voor een van de twee kleinste afstanden, de 25 en 40 kilometer per dag.
De routes zijn overigens grotendeels gelijk gebleven aan die van vorig jaar. Gerard van Groningen: "Wij rijden de routes natuurlijk wel altijd zelf nog na. Er kan altijd nog iets gebeurd zijn met een wegomlegging of andere obstakels. Die ruimen we dan snel uit de weg zodat de fietsers er straks geen last van hebben."
Salsadag
Bijna onlosmakelijk verbonden aan de Fietsvierdaagse is de traditionele salsadag. Die werd tot dusverre gehouden op de zondag vóór het evenement, maar staat dit jaar gepland op de zondag ná de Fietsvierdaagse, dus op zondag 5 augustus. Op de Waalkade wordt het publiek dan vermaakt met een feestelijk programma met veel muziek, dans en Caraïbische hapjes en drankjes. Vorig jaar brachten bijna vijfduizend mensen een bezoek aan de Salsadag.
Inschrijven
Inschrijven kost slechts E 15,00 voor volwassenen en E 11,00 voor kinderen tot en met 12 jaar. Maar wie bij de inschrijving gebruik maakt van bijgaande kortingsbon, betaalt E 2,50 per persoon minder. Wie ervoor kiest slechts één of enkele dagen mee te fietsen, is daarvoor E 5,00 per dag (kinderen E 3,50) verschuldigd. Inschrijving is nog mogelijk op de Nijmeegse Waalkade aanstaande zondag 29 juli van 13.00 tot 18.00 uur, maandag 30 juli van 9.00 tot 18.00 uur en dinsdag 31 juli nog van 8.00 tot 10.30 uur.
Alle verdere informatie is te vinden op de website www.fietsvierdaagsenijmegen.nl of bij de secretaris van de Stichting Nijmeegse Fietsvierdaagse: tel. (024) 382 68 77.
- X -
---- --