PERSBERICHT
GROEIEND AANTAL JONGE MANTELZORGERS
Tussenbalans proeftuinprojecten vrijwilligerswerk en mantelzorg
Sittard-Geleen, 31 juli 2007 - Bijjna een derde van de eerste- en tweedejaarsleerlingen van het Graaf Huyn College in Geleen is mantelzorger. Dat blijkt uit een quick scan bij drie VMBO-scholen, die werd uitgevoerd in het kader van de landelijke proeftuin versterking vrijwilligerswerk en mantelzorg. De gemeenten van Tripool Zuid-Limburg en tal van partnerorganisaties maakten onlangs de tussenbalans op van de 13 proeftuinprojecten. Wethouder Berry van Rijswijk, tevens voorzitter van de stuurgroep, is ingenomen met de resultaten tot nog toe:'Via deze projecten krijgen we concreet inzicht in de problematiek en kunnen we ook samen met partnerinstellingen doelgerichter te werk gaan. We hadden bijvoorbeeld wel al het vermoeden dat het aantal jonge mantelzorgers groeit en dat dit een zware wissel op hen trekt. We willen voorkomen dat zij vroegtijdig zonder diploma hun opleiding verlaten. Met dit onderzoek in de hand, kunnen we samen met onderwijsinstellingen aan de slag voor een plan van aanpak.', aldus wethouder Berry van Rijswijk.
Doel van de 13 proeftuinprojecten is kansen te creëren om het vrijwilligerswerk en de mantelzorg verder te versterken, problemen op te zoeken en op te lossen en innoverende ideeën te ontwikkelen. De ideeën en de plannen tot nu toe, zijn nu gebundeld in een tussenrapportage. De 13 geselecteerde projecten zijn zeer gevarieerd. Zo wordt er gewerkt aan gesubsidieerde banen voor de ondersteuning van vrijwilligersorganisaties en verenigingen. Verder zijn de gemeenten en hun partners aan de slag gegaan met een klussendienst voor hulpbehoevenden die zelfstandig wonen. Inmiddels hebben de gemeenten in het kader van deze proeftuinprojecten ook gekeken naar regelgeving die eerder belemmerend dan stimulerend zijn voor vrijwilligers en mantelzorgers. In oktober en november 2007 wordt het vrijwilligerswerk nog eens extra onderstreept tijdens de zogenaamde MADD-dagen, Make A Difference a Day., waarbij de drie Tripool-steden lokale en bovenregionale evenementen organiseren rondom vrijwilligerswerk en mantelzorg.
Speciale aandacht is er voor VMBO-jongeren en vooral jonge allochtone mantelzorgers, die naast hun opleiding zorgen voor een ziek familielid. Uit een quick scan is gebleken dat veel eerste en tweedejaars leerlingen, naast hun opleiding een mantelzorgtaak thuis hebben. Daar zorgen ze voor een zieke ouder, broer of zus. Dat is een zware opgave. Er worden daarnaast verantwoordelijkheden gevraagd die niet passen bij deze leeftijdsfase, waardoor scholieren het risico lopen vroegtijdig uit te vallen. Deze jongeren krijgen een cursus sociale vaardigheden en/of persoonlijke gesprekken met een mentor aangeboden om hen te ondersteunen in hun taken. Ook is voor deze jongeren een vragenloket ingesteld via
De projecten worden begin 2008 afgerond en geëvalueerd. Daarna vindt ook op rijksniveau een evaluatie plaats en neemt de Tweede Kamer een besluit over het continueren van succesvolle projecten in landelijk verband. De drie Tripoolgemeenten zijn van mening dat al in een eerder stadium kennis en ervaring kan worden gedeeld met de overige 19 gemeenten in Zuid-Limburg. Reden waarom ook de gemeente Schinnen in de stuurgroep is betrokken. De projecten worden samen met veel van de overige 19 gemeenten uitgevoerd.
Het ministerie van WVS stelde in 2005 voor deze proeftuinprojecten een subsidie beschikbaar van
290.000 euro. De Tripoolgemeenten dragen hier nog eens 37.500 euro aan bij en de provincie
72.080 euro.
---