Waterschap Roer & Overmaas


Waterschap en gemeenten werken samen

Onderzoek naar verbeteren afvalwatersysteem en verminderen kosten

De Europese milieuregelgeving en de klimaatontwikkeling vragen om steeds meer maatregelen en investeringen bij het waterschap en gemeenten. Waterschap Roer en Overmaas en de gemeenten Gulpen-Wittem, Margraten en Vaals gaan kijken of samenwerken in de afvalwaterketen loont. De eerste stap is het onderzoeken of samenwerking en afstemming van maatregelen en investeringen kunnen leiden tot meer duurzame oplossingen, een beter milieurendement en tot een vermindering van de stijging van kosten. Kortom alle deelnemende partijen, het milieu, maar vooral de burger moeten er beter van worden. Donderdag 26 juli jl. hebben de partijen hiertoe een startdocument ondertekend. Het onderzoek moet begin volgend jaar gereed zijn. Afhankelijk van de resultaten leggen partijen dan concrete afspraken vast over samenwerking en het pakket maatregelen.

Uit de zogenaamde Optimalisatiestudie Wijlre zal moeten blijken of en hoe verbetering van het afvalwatersysteem in het afstromingsgebied Wijlre mogelijk is. Tot de studie behoort ook het bekijken van mogelijkheden en kosten om regenwater af te koppelen van het riool en daarmee van de rioolwaterzuiveringsinstallatie. Leidt samenwerking aantoonbaar tot vermindering van maatschappelijke kosten en het behalen van (betere) milieudoelstellingen, dan is het de bedoeling dat de gemeenten en Waterschap Roer en Overmaas in 2008 een afvalwaterakkoord gaan opstellen. Dit akkoord bevat dan een pakket aan maatregelen en de kosten die uiteindelijk lager zijn dan wanneer de partijen afzonderlijk voldoen aan de milieumaatregelen.

Dat samenwerking kan leiden tot het verminderen van kosten en een verbetering van het afvalwatersysteem is eerder dit jaar al gebleken uit onderzoek en een daaruit voortvloeiende overeenkomst tussen het waterschap en de gemeente Voerendaal. Hier was sprake van een vermindering van kosten van 1,6 miljoen euro.

Voorheen werden door gemeenten, waterschap afzonderlijk plannen gemaakt. Elke partij voldoet daarbij afzonderlijk aan zijn eigen eisen of aan wettelijke eisen waarbij onvoldoende naar de samenhang werd gekeken. Deze studie is gericht op het hele afstromingsgebied van Wijlre en bestaat uit de rioolstelsels van de gemeenten Gulpen-Wittem, Vaals, de kernen Banholt, Mheer en Noorbeek van de gemeente Margraten en het transport-zuiveringssysteem en de
rioolwaterzuiveringsinstallatie Wijlre.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met team communicatie van het Waterschap Roer en Overmaas, telefoon 046-4205700 of met Marianne Eussen, beleidsmedewerker communicatie tel. 043-8800754

Ondertekening tbv samenwerking tussen waterschap en gemeenten

Op de foto: wethouder Jan Bormans (met bril) van de gemeente Gulpen-Wittem, wethouder Hein Sterck van de gemeente Vaals, (wethouder Armand Opreij van de gemeente Margraten ontbreekt), Jan Schrijen voorzitter van Waterschap Roer en Overmaas, Leon Stelten en Wiel Pakbier leden van de projectgroep OAS Wijlre van het Waterschap Roer en Overmaas.