VVD


31-7-2007

Handen af van het spaarloon

Het spaarloon moet overeind blijven en mag niet opgaan in de levensloopregeling. Dat stelt VVD-Kamerlid Stef Blok in reactie op een interview met CDA-ideoloog Lans Bovenberg, de architect van de levensloopregeling.

In het interview in de Volkskrant zegt Bovenberg dat de regeling mislukt is. Om die nieuw leven in te blazen, stelt Bovenberg nu voor het spaarloon op te laten gaan in de levensloopregeling.

Blok: "Het lijkt wel alsof Bovenberg de levensloopregeling bij mensen door de strot wil duwen. Van de werknemers die kunnen kiezen tussen levensloop en spaarloon, kiest slechts 5% voor de levensloopregeling. Logisch, want die levensloopregeling is veel te ingewikkeld. Bovendien zou je bijna denken dat de bedenker van de levensloopregeling geen kinderen heeft of niet kan rekenen."

In het regeerakkoord kondigde het kabinet al aan de levensloopregeling uit te breiden. Blok: "Het kabinet gaat de levensloopregeling dus nog ingewikkelder maken. Iedereen kan bedenken dat dat niet de oplossing is. Ik roep het CDA op om voor één keer niet naar Lans Bovenberg te luisteren."

Volgens het regeerakkoord gaat het kabinet met de sociale partners praten over het integreren van spaarloon en levensloop. Blok: "Het is voor de VVD ondenkbaar dat het populaire spaarloon zou opgaan in de slecht werkende levensloopregeling. Handen af van het spaarloon, zou ik tegen het kabinet willen zeggen."