Vereniging van Effectenbezitters
Bod consortium 7 miljard hoger
Steun aan bod Barclays ingetrokken
Het bestuur en de Raad van Commissarissen ondersteunen niet langer het bod dat Barclays op ABN Amro heeft uitgebracht. Daarmee is langzaam aan sprake van het gelijke speelveld waar de VEB zich voor heeft ingezet. Op voorhand heeft de VEB aangegeven geen bezwaren te hebben tegen Barclays. Indien Barclays het hoogste bod uitbrengt en een redelijke behandeling van andere stakeholders waarborgt, zullen aandeelhouders waarschijnlijk voor dat bod kiezen.
Vanaf het begin van de ABN Amro-zaak hebben bestuurders en commissarissen hun voorkeur voor Barclays uitgesproken. Op zich is daar niets mis mee. Dat verandert echter als er stappen worden genomen die een faire biedingstrijd verhinderen. De verkoop van LaSalle was zo'n stap. Het was nogal duidelijk dat het consortium in beginsel geïnteresseerd was in een bod op heel ABN Amro, inclusief LaSalle. Uit het feit dat het consortium het bod van 38,40 heeft uitgebracht op ABN Amro exclusief LaSalle, blijkt wel dat men anders bereid was geweest nog hoger te gaan.
Twee weken geleden verklaarden de bestuurders en commissarissen van ABN Amro, onder druk van een verzoek van de VEB om drie onafhankelijke commissarissen, dat zij met het consortium zouden gaan praten en dat de biedingen (ook die van het consortium) op transparante en eerlijke wijze zouden worden behandeld. Het bericht van vandaag - het intrekken van de steun aan het Barclays-bod - is daarop een logisch vervolg.
Wat is nu de keuze? Er liggen twee biedingen op tafel van gerenommeerde banken - dat geldt zowel voor Barclays als voor het trio Fortis, Santander en Royal Bank of Scotland. Beide bieders hebben een goede reputatie in de financiële sector, hebben aangegeven zich in te spannen om de negatieve gevolgen voor werknemers zoveel mogelijk te beperken en willen de merknaam ABN Amro handhaven. Het gaat vanaf nu vooral om de prijs.
Vandaag is dat verschil nog steeds bijna 7 miljard euro in het voordeel van het consortium. Barclays heeft haar bod weliswaar verhoogd, maar de koersreactie heeft een groot deel van die verhoging ongedaan gemaakt. Het aandeel Barclays is met circa 8 procent gedaald naar 680 pence. Op die koers is het bod op ABN Amro nog 34,39 euro waard. Barclays stelt dat haar bod aantrekkelijk is vanwege de waardegroei die de combinatie in de komende jaren kan creëren, maar beleggers denken daar kennelijk anders over. Omdat het bod van het consortium slechts voor 7 procent in aandelen luidt, is de waarde van het bod nauwelijks gevoelig voor koersschommelingen. Van de oorspronkelijke 38,40 is nu nog 38,06 euro over.
Met het naderen van de finish lijkt de achterstand van Barclays steeds moeilijker ongedaan te maken. Met de mildere taal van ABN Amro over het consortium dekken de bestuurders zich alvast in. Aan hen de uitdaging om de steeds waarschijnlijker wordende overname door het consortium als overwinning te verkopen.
Peter Paul de Vries