European Union



---

"De Europese Unie en non-discriminatie": de Commissie organiseert een wedstrijd voor alle jongeren in de EU
---

Reference: IP/07/1190 Date: 30/07/2007

IP/07/1190

Brussel, 30 juli 2007

"De Europese Unie en non-discriminatie": de Commissie organiseert een wedstrijd voor alle jongeren in de EU

"De Europese Unie en non-discriminatie" is de titel van een wedstrijd die vandaag 30 juli 2007, halverwege het "Europees Jaar van gelijke kansen voor iedereen" wordt gestart door de heer Franco Frattini, vice-voorzitter van de Europese Commissie en bevoegd voor justitie, vrijheid en veiligheid. Europese kinderen en jongeren tussen 12 en 18 jaar worden opgeroepen een poster te ontwerpen rond het thema non-discriminatie in de EU. De wedstrijd is bedoeld om de aandacht van de Europese jongeren te vestigen op hetgeen de Europese Unie op dat terrein onderneemt.

"De Europese Unie en haar lidstaten streven ernaar discriminatie uit te bannen en een gelijke behandeling en gelijke kansen te waarborgen voor hun burgers en buitenlandse ingezetenen, in het bijzonder voor de jongsten onder hen. Een krachtig neen tegen discriminatie is één van de fundamentele waarden van Europa en de inzet van een dagelijkse strijd", aldus vice-voorzitter Frattini. "Daarom doe ik met deze wedstrijd, op het moment dat de Europese Unie haar vijftigste verjaardag viert, een oproep aan de jongeren om samen te werken rond het thema non-discriminatie, opdat zij dit beginsel beter zouden verdedigen en ernaar leven".

De deelnemers moeten een poster ontwerpen waarmee zij het idee van non-discriminatie in de Europese Unie tot uitdrukking brengen. Zij worden in twee leeftijdsgroepen ingedeeld (12-14 jaar en 15-18 jaar) en moeten samenwerken in groepjes van minstens vier jongeren.

De voorselectie heeft plaats op nationaal niveau en de drie winnende teams van iedere leeftijdsgroep worden op 20 november, "de internationale dag voor de rechten van het kind", op een in elk land georganiseerde prijsuitreiking uitgenodigd.

De nationale prijswinnaars nemen vervolgens op Europees niveau aan een tweede selectie deel. De drie winnende teams van iedere leeftijdsgroep worden van 15 tot 17 december naar Brussel uitgenodigd, waar ze op ontdekking gaan door de stad en de Europese instellingen en deelnemen aan een Europese prijsuitreiking, die door vice-voorzitter Frattini wordt voorgezeten.

De beste posters worden op de website van de vertegenwoordigingen van de Commissie in de lidstaten en op de server Europa geplaatst. Ze kunnen ook voor toekomstige Europese campagnes op het gebied van discriminatiebestrijding worden gebruikt.

Dit initiatief komt vooral op het juiste moment omdat de Europese Commissie, zoals hierboven vermeld, 2007 heeft uitgeroepen tot "Europees Jaar van gelijke kansen voor iedereen". Bovendien past het in het anti-discriminatiebeleid van de Commissie en haar wens dit beginsel in het binnenlandse en buitenlandse beleid te verankeren.

Nadere informatie is te vinden op de website van de wedstrijd http://www.eurojeugd.eu/ In deze reeks werd in 2006 al een wedstrijd georganiseerd over het thema kinderrechten. Niet minder dan 2237 teams uit de hele EU stuurden onder het motto "Kom op voor je rechten!" een poster over de rechten van het kind in. De beste hiervan, die u kunt bekijken op de website
http://ec.europa.eu/commission_barroso/frattini/children/children_2006
_en.htm#national

kunnen overigens worden gebruikt voor toekomstige Europese promotiecampagnes voor de rechten van het kind.