Ingezonden persbericht


Architectonische bewondering voor Rotterdam blijft groeien

Zowel de stad Rotterdam als Rotterdammer Rem Koolhaas blijven toonaangevend

Rotterdam - 30 juli 2007. De bouwwereld ziet voor het derde achtereenvolgende jaar Rotterdam als meest toonaangevende stad van Nederland als het gaat om de architectuur, gevolgd door Amsterdam en Almere. Rem Koolhaas wordt voor het tweede opeenvolgende jaar als Nederlands meest toonaangevende architect gezien. Hij wordt gevolgd door Hendrik Petrus Berlage en Jo Coenen. Dit blijkt uit recent onderzoek van USP Marketing Consultancy.

Rotterdam blijft toonaangevend

Op aanzienlijke afstand van de overige steden wordt Rotterdam door de bouwwereld gekozen tot 'architectuurhoofdstad' van Nederland. Rotterdam krijgt 31% van de stemmen; Amsterdam volgt met 13% en Almere neemt wederom een derde plek in met 5% van de stemmen. Het feit dat Rotterdam dit jaar zichzelf als 'City of Architecture 2007' heeft uitgeroepen is door de uitkomsten dan ook meer dan gerechtvaardigd. Een vergelijking met eerdere jaren leert ons verder dat het verschil tussen Rotterdam op Amsterdam toegenomen is van 11% (2005) naar 18% (2007). In de top 10 valt verder op dat Groningen van de 8e naar de 5e plek is gestegen, ten koste van Maastricht, Amersfoort en Delft. Een mogelijke oorzaak voor deze winst zou kunnen zijn dat het Gasunie gebouw vorige maand is gekozen tot het mooiste gebouw van Nederland. Tenslotte heeft Middelburg zichzelf een plek in de top 10 verworven ten koste van Lelystad.

©2007 USP MARKETING CONSULTANCY

Koolhaas breidt voorsprong verder uit

In het onderzoek is ook gevraagd wie de meest toonaangevende architect van Nederland is. Ook op dit punt loopt Rotterdam uit op Amsterdam met de Rotterdammer Rem Koolhaas op de eerste plaats (29%) en Hendrik Petrus Berlage op de tweede plaats (16%). De Utrechter Gerrit Thomas Rietveld (9%) heeft zijn plek in de top 3 af moeten staan aan Limburger Jo Coenen (9%).

©2007 USP MARKETING CONSULTANCY

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
USP Marketing Consultancy
Drs. Henri Busker
Telefoon: 010-2066900
E-mail: busker@usp-mc.nl Internet : www.usp-mc.nl

Achtergrondinformatie:
Voor het onderzoek van USP Marketing Consultancy zijn 787 online enquêtes afgenomen onder het USP Bouwpanel (www.bouwpanel.nl). In de vroege zomer van 2007 zijn 176 opdrachtgevers (woningcorporaties, projectontwikkelaars, gemeenten), 109 ontwerpers/adviseurs, 145 aannemers B&U en -GWW, 180 afbouwers, 145 installateurs en 32 fabrikanten en handelsorganisaties geënquêteerd.


---- --