FNV Bondgenoten

Schone Kleren Kampagne en FNV Bondgenoten brengen protestbrief naar mede-eigenaar Metraco

De Schone Kleren Kampagne en FNV Bondgenoten leveren morgenochtend een protestbrief persoonlijk af bij Theo van der Kroft. Hij is gevestigd in Heemstede en mede-eigenaar van het Turkse kledingbedrijf Metraco.

Dit bedrijf maakt zich schuldig aan ernstige intimidatie van vakbondsleden. Zowel Schone Kleren Kampagne als FNV Bondgenoten hebben nooit een reactie van Theo van der Kroft gekregen op de beschuldigingen.

Het Turkse kledingbedrijf Metraco is voor tweederde in handen van de Nederlander uit Heemstede. Achttien werknemers werden door Metraco ontslagen omdat zij vakbondslid zijn. Tweeëndertig werknemers werden gedwongen hun lidmaatschap op te zeggen.

Metraco weigert met de Turkse vakbond DISK-Tekstil te praten over de onrechtmatig ontslagen werknemers. Ook blijft Metraco vakbondsleden discrimineren en intimideren.
Begin juli 2007 maakten de SKK en FNV Bondgenoten de kwestie publiek nadat anderhalf jaar is geprobeerd de zaak zonder publiciteit op te lossen.

Arno Dahlmans, vakbondsbestuurder bij FNV Bondgenoten: "Kennelijk steekt Theo van der Kroft liever zijn hoofd in het zand dan serieus ervoor te zorgen dat het recht op vakbondsorganisatie wordt gerespecteerd. Werknemers hebben het recht zich te verenigen."

Christa de Bruin van de Schone Kleren Kampagne: "Het is onverantwoord dat een deels Nederlands bedrijf dat produceert voor de Nederlandse markt zich schuldig maakt aan ernstige bedreigingen en intimidatie van haar eigen werknemers."

Schone Kleren Kampagne en FNV Bondgenoten eisen dat Metraco onmiddellijk de ontslagen arbeiders terug in dienst neemt en in goed vertrouwen onderhandelt met de Turkse vakbond DISK-Tekstil over geschillen op de werkvloer.

Metraco produceert onder andere voor de Nederlandse merken Pall Mall/Just Brands en Scotch & Soda. DISK-Tekstil roept bedrijven op geen opdrachten meer te geven aan Metraco totdat het conflict is opgelost. SKK en FNV Bondgenoten ondersteunen de eisen die DISK-Tekstil heeft opgesteld.

---