Senternovem


30-07-2007 | Op weg naar een CO2 neutrale stad

De gemeenten Apeldoorn, Heerhugowaard en Tilburg hebben de ambitie hun gemeente CO2 neutraal te maken. In samenwerking met SenterNovem en het adviesbureau CEA worden momenteel de wegen verkend hoe daar te komen. Hoe is dat te realiseren? Is het een haalbare ambitie? En wat moet er gebeuren om deze ambitie te bereiken?

In de eerste fase van deze studie wordt bepaald wat de gemeente onder CO2 neutraliteit verstaat. Vervolgens wordt in beeld gebracht in welke sectoren van de gemeente de meeste CO2-winst valt te behalen. Wordt het meeste energie gebruikt in de gebouwde omgeving of is het interessanter te kijken naar bijvoorbeeld het verkeer? Voor de verschillende sectoren wordt aangegeven welke maatregelen mogelijk zijn. In een korte en lange termijn planning wordt aangegeven welk totaal pakket aan maatregelen in de verschillende sectoren uiteindelijk tot een CO2-neutrale stad leidt.
Belangrijk aspect is ook hoe de gemeente dit kan organiseren. Een (lokale)overheid kan niet in haar eentje een CO2 neutrale stad voor elkaar krijgen. Samenwerking tussen bedrijven, burgers van de stad, maatschappelijke organisaties en andere overheden, die ieder vanuit een eigen positie initiatieven nemen en hun eigen verantwoordelijkheid oppakken, is essentieel.
Het uiteindelijke resultaat is een `roadmap', waarmee de gemeente aan de slag kan om het uiteindelijke doel - een CO2-neutrale stad- te realiseren. Binnen deze roadmap leiden verschillende wegen tot het uiteindelijke doel. De gemeente kiest zelf de optimale route. In september rondt CEA de studie af en worden de resultaten bekend gemaakt.
Contact