Gemeente Utrechtse Heuvelrug


Overhangend groen

Zoals al eerder in het Gemeentenieuws vermeld, heeft het college het nieuwe beleid voor het overhangend groen vastgesteld. De gemeente start vanaf oktober met de controle op het overhangend groen uit particuliere tuinen. Op basis van referentiebeelden delen de medewerkers van de afdeling Wijkbeheer, waar nodig, een gele kaart uit. De betreffende bewoner wordt dan verzocht het overhangend groen te snoeien. Na twee weken wordt gekeken of de betreffende bewoner aan het verzoek heeft voldaan. Is aan het verzoek voldaan dat krijgt de betreffende bewoner een groene kaart en wordt hij/zij bedankt voor de medewerking. De rode kaart wordt uitgedeeld als de bewoner niet aan het verzoek heeft voldaan. De bewoner wordt dan voor de tweede keer gevraagd het overhangende groen te snoeien. Er wordt tot bestuurlijke handhaving overgegaan als opnieuw niet aan dit verzoek wordt voldaan.

Wanneer u in de dorpskernen van de gemeente Utrechtse Heuvelrug rondloopt, ziet u dat bij diverse percelen het groen vanuit de tuin(en) overhangt op de openbare ruimte. Ook verkeersborden en openbare verlichting zijn soms slecht zichtbaar voor het verkeer.

Het overhangend groen staat misschien wel leuk, maar geeft overlast voor de gebruikers van de openbare ruimte. Ouderen, mensen die slecht ter been zijn, gebruikers van rolstoelen en ouders met kinderwagens moeten uitwijken. Dit is niet alleen hinderlijk, maar het kan ook tot gevaarlijke situaties leiden met het overige langskomende verkeer. Ook voor het uitvoeren van werkzaamheden, zoals maaien van gazons en het vegen van de wegen ed. is overhangend groen hinderlijk.

Daarom worden alle tuinbezitters gevraagd eens kritisch langs de eigen erfafscheiding te lopen om te kijken of de beplanting niet over de erfgrens hangt. Als dat zo is, verzoeken wij u het overhangende groen te snoeien. Het is de bedoeling dat het overhangend groen tot op de erfgrens wordt teruggebracht. Mocht het overhangend groen uit bomen bestaan, dan moet de minimale vrije hoogte minimaal 4½ meter zijn.

Vragen?
Voor vragen over dit onderwerp kunt u terecht voor rayon Oost (Amerongen, Leersum, Maarn, Maarsbergen en Overberg) bij dhr. M. Kramer, telefoon (0343) 56 59 77 en voor rayon West (Driebergen-Rijsenburg/Doorn) bij dhr. H. Mocking, telefoon (0343) 56 59 80, beide werkzaam bij de afdeling Wijkbeheer