Vereniging Samengestelde Wedstrijd Mensport Nederland

IJsbrand Chardon: pure reclame voor de mensport

29/07/2007

Twintig keer Nederlands kampioen worden, dat kunnen in de sport maar heel weinig mensen zeggen. IJsbrand Chardon zorgde zondag in Beekbergen voor het huzarenstukje, sinds 1983 behoort hij tot de absolute top, in binnen- en buitenland trouwens.

Chardon kon zich in de afsluitende vaardigheidsproef meer permitteren dan het ene foutje dat hij uiteindelijk maakte. ,,Op hindernis zeven, we moesten de heuvel af, het rechter achterpaard tikte er een balletje af." Hij moest daardoor de overwinning in het CAI aan de Australiër Boyd Exell laten, maar in de eindklassering van het NK bedroeg het verschil met Koos de Ronde bijna 10 punten. Op de derde plaats eindigde Mark Weusthof, net voor Harry de Ruyter.

,,Ik ben ontzettend trots", sprak Chardon. ,,Op mijn paarden, op mijn hele team, op mijn sponsor, de Greenery, zonder wie ik nooit op dit niveau zou kunnen presteren. De concurrentie wordt steeds sterker, maar ik blijf ze nog steeds voor."

Hoewel de omstandigheden op het Riant Equestrian Centre door de regenval steeds zwaarder waren geworden, bleef er sprake van een eerlijke wedstrijd. ,,Ze hebben uitstekende omstandigheden gecreeërd zodat zowel de nummer één als de nummer laatst uit de voeten kon. Een groot compliment voor de organisatie, die mensen hebben een topprestatie geleverd. En het publiek heeft genoten, ik heb hier nog nooit zoveel mensen gezien. Iedereen heeft lol, er is nergens trammelant geweest. Dit was pure reclame voor de mensport. De NOS heeft drie dagen het NK uitgezonden, daar zijn wij heel blij mee."

Internationaal staat Chardon er eveneens rooskleurig voor. Eerder dit jaar won hij al drie keer een WK-kwalificatiewedstrijd, in Windsor, Zelhem en Aken. ,,Ik heb een geweldig seizoen achter de rug, kan mij de komende weken op de jongere paarden gaan concentreren. De resterende WK-wedstrijden kan ik gerust laten schieten."

www.caibeekbergen.nl

©Rinaldo de Craen