EK Skeeleren Portugal, Marathon dames en heren
Persbericht Skatebond Nederland
www.skatebond.nl
Zilver voor Roy Boeve op EK marathon
Roy Boeve heeft op het EK in Portugal op de marathon verrassend een zilveren medaille behaald. In de slotfase had Boeve samen met de Spaanse winnaar Garikoitz Lerga en de Fransman Fabien Hascoet, die derde werd, een lichte voorsprong op het peloton. Elma de Vries werd bij de vrouwen vierde. Ze moest in de eindsprint van het peloton de Italiaanse Giovanna Turchiarelli (goud), de Duitse Jana Gegner (zilver) en de Belgische Hilde Goovaerts (brons) laten voorgaan.
Zes van de zeven Nederlandse mannen finishten goed in het peloton, onder wie junior Koen Verweij. "Ik gokte op de eindsprint," aldus Verweij. "Ik zat achter Guyader, maar die kwam niet bij de eerste drie." Sjoerd Huisman verloor in de laatste kilometers een voorwiel en kon daardoor niet meer aan de eindsprint meedoen. Roy Boeve: "We hebben een echte teamprestatie geleverd. We zaten bij elke ontsnapping. Iedereen heeft hard gewerkt. Ik ben heel blij met deze prestatie, maar toch stiekem een beetje teleurgesteld dat het geen goud is. Honderd meter voor de streep had ik Garikoitz Lerga nog kunnen hebben, maar ik was op dat moment teveel bezig met degenen áchter me, of er niemand over me heen zou komen."
De marathonmedaille is de eerste voor de Nederlandse mannen na een lange tijd. In 1992 behaalde Erik Hulzebosch de eerste en tot nu toe laatste gouden marathonplak op het WK. Haico Bouma won daarin zilver. Tot aan Boeves succes was het geen van de mannen opnieuw gelukt tijdens een EK of WK op de marathon in de medailles te rijden.
Het vooral in het begin erg heuvelachtige parcours bleek minder selectief en gevaarlijk dan de Nederlanders vooraf hadden gevreesd. Arjan Smit: "De klims waren op zich wel selectief, maar omdat ze in het begin zaten had iedereen nog goede benen. Het zou anders zijn geweest als ze aan het eind hadden gezeten. Ik voelde me goed, reed relatief makkelijk. Van mij had het wel 40 kilometer heuvelachtig mogen zijn."
Nederlands kampioen Geert-Jan van der Wal, die zijn eerste buitenlandse marathon reed: "In de auto leken de afdalingen gevaarlijker dan ze waren. Het viel mee. Maar er zaten wel slechte stukken in. Na dit zal het parcours in Hallum voelen als een matje."
Sjoerd Huisman: "In de eerste lange afdaling gelijk na de start dacht ik: waar zijn we mee bezig. Maar het was te doen, al ging het wel hard naar beneden. Wie er in de beklimmingen af moest kon er in de afdalingen weer bij komen."
Arjan Smit bevond zich in het eerste deel van de race in een kansrijke kopgroep met drie Fransen, waaronder Yann Guyader en Thomas Boucher, en een Zwitser. Op een rotonde werd de Zwitser echter gehinderd door een motorrijder, zodat hij genoodzaakt was de rotonde twee keer te rijden en kopgroep moest laten gaan. Daarop besloten de Zwitsers voluit te rijden om de kopgroep terug te halen. Arjan Smit: "Als die Zwitser bij ons had kunnen blijven, hadden ze dat niet gedaan. Dan waren we wellicht weggebleven."
Daarna was er een kopgroep van een man of tien met Ingmar Berga en Roy Boeve. Boeve: "Maar daarin was de samenwerking niet goed." Vervolgens vertrok Berga opnieuw, om kilometers in zijn eentje vooruit te rijden. Er ontstond een nieuw vluchtgroepje, maar omdat daarin niet goed kop werd overgenomen werd ook dat achterhaald, evenals een ontsnapping waar Jan van Loon bij zat. Vervolgens duwde Van Loon Roy Boeve mee in de laatste en beslissende demarrage met twee Spanjaarden. Sjoerd Huisman verloor 2,5 km voor de eindstreep een voorwiel. "Ik zat op dat moment zesde, misschien had ik het in de sprint kunnen afmaken."
Garikoitz Lerga bezorgde Spanje de eerste gouden marathonmedaille in een groot internationaal kampioenschap. "Ik heb me niet echt met de demarrages bemoeid, ik gokte op de eindsprint," aldus Lerga. "Ik vreesde vooral de Fransen. En de ontsnappingen waar Nederlanders bij zaten, Smit, Berga en Van Loon, baarden me ook zorgen. Ja, Roy Boeve kende ik ook wel. Je moet nooit iemand onderschatten."
Bij de vrouwen was Elma de Vries niet echt gelukkig met haar vierde plaats. "Het was te chaotisch in de finale. Er reed een motor in de weg toen we aan het sprinten waren. Daardoor werd Jana Gegner gehinderd en kon ik ook niet om haar heen. Qua snelheid had ik moeten winnen. Ik heb nog in een ontsnapping gezeten met de Zwitserse Nadine Gloor. Echt hard ging het onderweg niet." Nummer drie Hilde Goovaerts: "In de heuvels ging het echt traag." Mariska Huisman, de derde Nederlandse: "Het ging dan wel niet zo hard, maar het was wel zwaar. Ik moest er op de eerste klim al af, maar ik kwam er later weer bij."
In de finale had ook Anniek ter Haar, de tweede Nederlandse, last van het gedrang. "Die motor zat er te kort voor."
Met tien kilometer te gaan was er één leidende groep en een aantal vrouwen op achterstand. Even brak de groep nog, maar in de finale was alles weer bij elkaar. Een Spaanse en twee Italiaanse meisjes kwamen huilend over de streep vanwege pijnlijke voeten.
Margo van de Merwe en Jannitta Spigt eindigden enige tijd na de leidende groep. Nederlands kampioene Marieke van Hoek moest de rit in de bezemwagen beëindigen. "Bij de laatste heuvel lag ik er af. Ik had te veel last van de warmte."
De starttijd van de vrouwen, die aanvankelijk om 10.30 uur (Portugese tijd) was gepland, werd uitgesteld naar 12.00 uur, waardoor de vrouwen drie uur moesten wachten bij de start. Hilde Goovaerts: "Gelukkig was er nog een cafeetje waar we een broodje konden kopen." De politie en de wegafzetters konden de route niet de hele tijd verkeersvrij houden, zodat ze eerst de mannen begeleidden naar de finish. Daarna keerden ze weer terug om het vrouwenpeloton op te halen.
Bondscoach Desly Hill is tevreden over de resultaten tijdens dit EK: zes medailles, waarvan één keer goud, twee keer zilver en drie keer brons. Hill: "En ook vier vierde plaatsen. We hebben uitstekend meegedaan. Het succesvolste EK voor de Nederlandse senioren tot nu toe was dat in Heerde en Groningen in 2004. Daar hadden we zeven medailles, maar geen goud. Nu gaan er zes rijders met een medaille naar huis."
De medailleoogst van de Nederlanders:
Goud: Elma de Vries (Haule), 1000 m piste
Zilver: Roy Boeve (Kampen), marathon (42 km)
Zilver: Elma de Vries, Bianca Roosenboom (Kampen), Margo van de Merwe (Wolvega), 5 km aflossingskoers weg
Brons: Michel Mulder (Zwolle), 500 m weg
Brons: Elma de Vries, 500 m weg
Brons: Elma de Vries, Bianca Roosenboom, Mariska Huisman (Andijk), 3 km aflossingskoers piste
Uitslag marathon mannen (42 km):
1. Garikoitz Lerga (Spanje)
2. Roy Boeve (Nederland)
3. Fabien Hascoet (Frankrijk)
4. Raphael Pfulg (Zwitserland)
Uitslag marathon vrouwen (42 km):
1. Giovanna Turchiarelli (Italië)
2. Jana Gegner (Duitsland)
3. Hilde Goovaerts (België)
4. Elma de Vries (Nederland)
Volledige uitslagen later deze dag op:
http://www.mundopatin.com/portugal07 , klik op 'on-line' en op 'ver mas' (tevens foto's en video's).
http://www.patimportugal.net , klik op 'provas' en 'classificações', in de Engelse versie op 'events' en 'classifications'.