Politie Midden- en West Brabant

Politieberichten district Bergen op Zoom 28 en 29 juli

BERGEN OP ZOOM, 29 juli 2007

Gezin aangehouden na nachtelijke orde verstoring

ROOSENDAAL: Zondagochtend rond 03.00 uur kreeg de politie een melding van geluidsoverlast aan de Desmijndijk. Daar bleken twee bewoners nogal luidruchtig aan het praten te zijn, met alle ramen open. De politie adviseerde hen om de ramen te sluiten zodat de buurt geen geluidsoverlast zou hebben. De bewoners uitten hun ongenoegen tegen de politie en spraken hun voornemen uit om de muziek hard aan te zetten als de politie vertrokken was. De agenten zijn vertrokken en tegen 04.00 uur opnieuw langsgegaan om te luisteren of het inmiddels rustig was. Dit bleek niet zo te zijn, de muziek stond hard aan en de bewoners stonden buiten naar hun buren te schreeuwen. De 40-jarige bewoner en 43-jarige bewoonster werden aangehouden voor het verstoren van de openbare orde. Toen hun 16-jarige dochter zich luidruchtig met de aanhoudingen bemoeide en tegen het been van een agent schopte, werd ook zij voor hetzelfde feit aangehouden. De politie nam in de woning een DVD-recorder in beslag.

Politie houdt drie mannen aan tijdens horecadienst

BERGEN OP ZOOM: Op de Lievevrouwestraat zagen agenten zondag rond 00.30 uur hoe een 17-jarige jongeman uit Bergen op Zoom tot twee keer toe tegen een betaalautomaat trapte. Hij kon na een korte achtervolging worden aangehouden voor baldadigheid. Hij mocht een aantal uur later met een mini-procesverbaal op zak naar huis. Rond 02.10 uur werden surveillerende agenten op de Grote Markt uitgescholden door een 19-jarige man uit Bergen op Zoom. Ook hij mocht mee naar het politiebureau.
Rond 04.00 uur werd een 18-jarige man uit Bergen op Zoom aangehouden nadat hij een doos met spullen had weggenomen bij een afgesloten braderiekraam in de Potterstraat. Twee beveiligers zagen dit gebeuren en hebben de man overgedragen aan de politie. Hij bleek ook een kleine hoeveelheid harddrugs bij zich te hebben, waar hij vrijwillig afstand van heeft gedaan. De goederen van de kraam, voornamelijk batterijen, Indische waaiers en glazen dolfijnsleutelhangers, zijn teruggegeven aan de eigenaar.

Drie mannen aangehouden na vechtpartij

ROOSENDAAL: Tijdens het horecatoezicht zijn drie mannen aangehouden voor het verstoren van de openbare orde of het niet voldoen aan een vordering. Een 23-jarige man uit Tilburg was onder invloed van alcohol klappen aan het uitdelen. De politie hield hem aan voor het verstoren van de openbare orde. Toen zijn 25-jarige broer en een 22-jarige vriend van hem zich met de aanhouding bemoeiden en niet luisterden naar de politie toen deze de vordering gaf om zich te verwijderen, werden ook zij aangehouden. Bij één van hen moesten de agenten geweld gebruiken omdat hij zich verzette. De twee jongemannen verklaarden niet te weten dat het strafbaar is om na een vordering om weg te gaan, toch in de buurt te blijven.

Politie houdt vier jongeren aan met (nep)wapen

HALSTEREN: Zaterdagavond kreeg de politie rond 21.15 uur de melding dat er een man op straat liep met een wapen. Toen de politie ter plaatse kwam kon een getuige vertellen dat de man een huis aan het Sintekrijnsputje was binnengegaan. Toen de agenten bij de voorkant van de woning aankwamen hoorden zij twee schoten in de achtertuin. Toen de politie achterom liep werd de poort dichtgegooid en werd er niet opengedaan. Een agent die aan de voorkant stond heeft een 17-jarige bewoner aangehouden. Ook twee vrienden van hem (van 17 jaar en 18 jaar en ook afkomstig uit Halsteren en een 17-jarige vriendin uit Bergen op Zoom) die in de woning aanwezig waren zijn aangehouden. Het wapen is vermoedelijk een imitatiewapen, van zon 20 centimeter groot. De jongeren hebben hiermee over straat gelopen om aan een vriend in de buurt te laten zien. In de tuin zouden ze met plastic kogeltjes hebben geschoten. Ook zouden ze in de tuin twee knalerwten hebben gegooid. De politie heeft het (nep)wapen in beslag genomen.
Elk jaar weer, na de vakantieperiode, ziet de politie het aantal opgemaakte processen verbaal voor het bezit van een nepwapen toenemen. Het bezit van een nepwapen is strafbaar volgens de wet Wapens en Munitie. Nep-Magnums, -Brownings en -Riotguns, ook al zijn ze kleiner of groter van formaat of een andere kleur dan zwart of metaalkleur, je mág ze niet in je bezit hebben. Ook zogenaamde balletjespistolen en laserpistolen zijn strafbaar; deze kunnen verwondingen veroorzaken. Koop ze niet, is het dringende advies.
De politie en het Openbaar Ministerie nemen het bezit van nepwapens hoog op. Bezit van nepwapens wordt vervolgd, juist omdat ze geschikt zijn om er mee te dreigen. Bezitters van een nepwapen worden strafrechtelijk vervolgd. Jongeren krijgen een taakstraf of (voorwaardelijke) jeugddetentie. Volwassen first-offenders kunnen een boete van 180 euro verwachten. De maximale straf voor het bezit van een nepwapen is drie maanden cel of een boete van 4500 euro.

Politie houdt man aan na oneerbaar voorstel aan kinderen

NISPEN: De politie heeft zaterdag rond 17.20 uur een 42-jarige Belg aangehouden die eerder op de middag een aantal kinderen had lastig gevallen met oneerbare voorstellen. De man kwam langsfietsen bij een aantal op straat spelende jonge kinderen. Een jongetje van zes jaar vroeg de fietser om te stoppen zodat hij een streepje op de weg kon zetten, zo telde hij alle voorbijgangers. De vroeg de kinderen om een seksueel getinte tegenprestatie. De man is doorgefietst maar later in de middag teruggekomen. De gewaarschuwde vader van de kinderen heeft de man staande gehouden en de politie gewaarschuwd. De verdachte is na verhoor weer naar huis gestuurd.

Drie aanhoudingen voor mishandeling

BERGEN OP ZOOM: In de nacht van vrijdag op zaterdag, rond 02.45 uur, zag de politie via het cameratoezicht dat in de Kremerstraat een 17-jarige jongen uit Bergen op Zoom in elkaar werd geslagen door twee jongemannen. Terwijl hij op de grond lag ging het schoppen en slaan gewoon door. Surveillerende agenten gingen er op af en konden twee verdachten aanhouden voor mishandeling en openlijke geweldpleging. Het gaat om twee broers van 19 en 20 jaar uit Bergen op Zoom. De politie heeft hen verhoord. Het slachtoffer heeft aangifte gedaan van mishandeling. Zondagochtend heeft de politie een derde verdachte aangehouden, een 18-jarige jongeman uit Bergen op Zoom.

Man aangehouden voor huiselijk geweld

BERGEN OP ZOOM: In de nacht van vrijdag op zaterdag heeft de politie een 53-jarige man aangehouden in zijn flatwoning. Hij zou zijn 58-jarige vriendin hebben bedreigd door een schilmesje op haar keel te zetten en gedreigd hebben om haar van het balkon te gooien. De man was sterk onder invloed van alcohol. De vrouw heeft aangifte gedaan en hield er flinke blauwe plekken aan over. De man is later weer op vrije voeten gesteld.

Auteur: Manon Erkens