Politie Midden- en West Brabant

Politieberichten district Oosterhout (29/7)

OOSTERHOUT NB, 29 juli 2007

Brand in zorgcentrum Oosterhout

OOSTERHOUT: Kortsluiting in een televisietoestel leidde zaterdagmiddag 28 juli tot veel rookontwikkeling in psychogeriatrisch zorgcentrum Buurstede in Oosterhout. De brand ontstond om 15.15 uur, toen de eigenaar van de TV naar de Tour de France zat te kijken. De man heeft nog geprobeerd om de beginnende brand zelf te blussen, maar dat lukte niet. Vervolgens werd er alarm geslagen.

Nog voordat de brandweer ter plaatse was, startte de politie in samenwerking met het verplegend personeel de ontruiming van de vleugel waar de brand was ontstaan. Zij kregen daarbij hulp van bezoekers en toegesnelde omstanders. Vanwege de hevige rook kon de evacuatie niet binnendoor en zijn de bewoners buiten langs in veiligheid gebracht.

De Oosterhoutse brandweer had het vuur snel geblust. Vier medewerkers van het zorgcentrum zijn ter controle naar het ziekenhuis gebracht. Zij hadden ademhalingsproblemen tengevolge van ingeademde rook. Later op de dag kon het viertal weer naar huis. Ook de 87-jarige bewoner van de kamer waar de brand uitbrak is met lichte
rookvergiftigings-verschijnselen naar het ziekenhuis vervoerd.

Drie appartementen raakten door de brand onbruikbaar. Verder was er sprake van rook-, roet- en waterschade. De directie van het zorgcentrum heeft om die reden 15 bewoners tijdelijk elders ondergebracht. Bureau Slachtofferhulp is ingeschakeld voor de opvang van de geschrokken bewoners.

Politie neemt geluidsinstallatie in beslag

GEERTRUIDENBERG: De politie nam vrijdagmiddag 27 juli om 16.30 uur de geluidsinstallatie in beslag van een bewoner van de Van Nuyssenburgstraat. De 18-jarige jongeman was de afgelopen weken al eerder stevig gewaarschuwd. In totaal kreeg de politie sinds de maand mei van dit jaar zeven meldingen over geluidsoverlast op het bewuste adres. Dit keer was de maat vol. De agenten konden buiten de woning de dreunen van de housemuziek waarnemen, wat overduidelijk tot overlast voor omwonende zorgden. De geluidsapparatuur is in beslag genomen en er is proces-verbaal opgemaakt.

Arrestatie na mishandeling

WERKENDAM: In de nacht van vrijdag 27 juli op zaterdag 28 juli arresteerde de politie een 26-jarige inwoner van Werkendam op verdenking van mishandeling. Dat gebeurde om 00.40 uur. Het geweld vond kort voor middernacht plaats op de Merwestraat. Een 20-jarige Nieuwendijker werd daarbij van zijn scooter geslagen en kreeg klappen op zijn gezicht. Hij moest een snijwond boven zijn wenkbrauw laten hechten in het ziekenhuis. Ook zijn kleding en scooter raakten bij het voorval beschadigd. Het slachtoffer deed aangifte bij de politie. Omdat hij de identiteit van zijn belager kende, kon deze kort daarna worden aangehouden.
Ook de verdachte bleek ook gewond te zijn en moest zich onder medische behandeling laten stellen. Uit onderzoek is inmiddels gebleken dat vrienden van het slachtoffer hadden hem namelijk in de tussen gelegen (korte) tijd opgezocht en mishandeld. De verdachte is ingesloten en de politie stelt een nader onderzoek in. Nieuwe arrestaties worden daarbij niet uitgesloten.

Hardnekkige rijders onder invloed

WAALWIJK: In de nacht van vrijdag 27 juli op zaterdag 28 juli controleerde de politie op de Prof. Kamerlingh Onnesweg de bestuurder van een bestelauto. De man had al eerder de aandacht getrokken toen hij een café verliet en in zijn auto wilde stappen. Bij het zien van de politie ging hij terug het café in. Om 04.00 zagen de agenten de bewuste bestelauto rijden op de Klokkenlaan. Opnieuw trok hij de aandacht. Dit keer doordat hij met zijn auto de struiken in reed en vervolgens verder reed. Bij controle bleek dat de 40-jarige man uit Loop op Zand alcohol gedronken. De man moest mee naar het politiebureau om een ademanalyse te ondergaan. De
ademanalyse-apparatuur gaf een uitslag van 350 ug/l, terwijl 220 ug/l de wettelijk toegestane maximum grens is. De agenten maakten proces-verbaal tegen de man op. Daarnaast kreeg hij een rijverbod van 2 uur opgelegd. Daar hield hij zich niet aan, want na zijn in vrijheidstelling stapte hij toch weer achter het stuur. Een andere surveillance-eenheid van de politie zag hem namelijk om 05.30 uur rijden op de Hertog van Brabantweg in Loon op Zand. Dat was opnieuw reden voor zijn arrestatie. Hij moest opnieuw mee naar het politiebureau en kreeg daar een tweede proces-verbaal. Door te gaan rijden tijdens een rijverbod maakte hij zich voor de tweede keer schuldig aan een misdrijf.

WERKENDAM: Bij de behandeling van een verkeersongeval op de Hoogstraat kwam de politie een bekende tegen. De betrokken scooterrijder was drie weken geleden betrapt tijdens het rijden onder invloed (470 ug/l). Dit keer was het opnieuw raak. De 16-jarige Werkendammer botste zaterdagavond 28 juli om 19.30 uur tegen een auto. De knul was weer onder invloed van alcohol. Op de Hoogstraat nam hij een bocht te ruim en botste frontaal tegen een personenauto. Zijn snorfiets raakte daarbij total-loss en de auto liep schade op aan de voorzijde. De snorfiets had geen kentekenplaat en bleek ook niet verzekerd. De verdachte is gearresteerd om een ademanalyse van hem af te nemen. Dit keer bedroeg de uitslag 315 ug/l. Voor alle strafbare feiten is proces-verbaal opgemaakt tegen de jongeman. Na verhoor is hij overgedragen aan zijn ouders.

Lastige ex houdt de buurt wakker

WAALWIJK: Omwonenden van de Schumanstraat in Waalwijk meldden aan de politie dat een ex-man stond te vervelen bij een buurtbewoonster. De man hield met zijn gedrag de straat wakker in de nacht van vrijdag 27 juli op zaterdag 28 juli. Hij stond te roepen en te gillen en tegen de voordeur te schoppen. De verontruste buurtbewoners spraken de agenten bij aankomst aan en konden meteen wijzen waar de amokmaker zich ophield. De man werd gearresteerd en overgebracht naar het politiebureau. Daar is proces-verbaal opgemaakt tegen de 57-jarige Waalwijker.

Onderzoek naar autobrand

MADE: In de Rozenbloemstraat brandde zaterdag 28 juli om 02.10 uur een personenauto uit. Het ging om een lichtblauwe Renault Twingo die op straat geparkeerd stond. De gedupeerde eigenaresse had de auto pas twee weken in haar bezit (bouwjaar 2005). Toevallige passanten ontdekten het vuur en waarschuwden brandweer en politie. Door de brandende auto liep het rolluik van een woning brandschade op. Bij een naastgelegen huis sneuvelde door de hitte twee ramen. Een getuige zag dat er papier onder de auto in brand stond. Dit bleek oud papier te zijn, wat aan de kant van de weg was klaar gezet voor de ophaaldienst, de volgende dag. De politie gaat daarom uit van brandstichting en onderzoekt de zaak.
Eventuele getuigen worden opgeroepen op zich via 0900 88 44 te melden. Meldingen kunnen ook anoniem worden doorgegeven via Meld Misdaad Anoniem (0800 7000). Voor de gedupeerde vrouw is Bureau Slachtofferhulp ingeschakeld.

Valse naam en verzet door wildplasser

WAALWIJK: Een wildplasser werd door de politie bekeurd omdat hij tegen de gevel van de Wereldwinkel stond te plassen. Agenten betrapten de man op zaterdag 28 juli om 01.30 op de Stationstraat in Waalwijk. Bij het uitschrijven van de boete gaf de man in eerste instantie een valse naam op en ging er vervolgens hardlopend vandoor. De agenten konden hem na een korte achtervolging achterhalen en arresteren. Daarbij verzette de verdachte zich. De 25-jarige Waalwijker moest mee naar het politiebureau, waar hij proces-verbaal kreeg voor het wildplassen, het opgeven van een valse naam en het verzet tegen zijn arrestatie.

Agenten nemen rijbewijs af van te snelle automobilist

WERKENDAM: Een 24-jarige Werkendammer raakte zaterdagavond 28 juli zijn rijbewijs kwijt. De man reed met een snelheid van circa 150 km/u over de Dijkgraaf Den Dekkerweg. Op deze Provinciale weg geldt een maximum snelheid van 80 km/u. Agenten konden de automobilist op de Van Randwijklaan aan de kant zetten. Hij kreeg een bekeuring en moest meteen zijn rijbewijs inleveren.

Arrestatie

OOSTERHOUT: In de nacht van zaterdag 28 juli op zondag 29 juli trok een automobilist de aandacht van surveillerende agenten. De man reed met hoge snelheid (circa 100 km/u) over de Abdis van Thornstraat (binnen de bebouwde kom van Oosterhout). Het stopteken dat hij kreeg negeerde hij. Op de Johan de Wittstraat stuurde de bestuurder zijn auto het trottoir op en kwam vervolgens tegen de gevel van een flat tot stilstand. Daarbij raakte een geparkeerde fiets zwaar beschadigd. De 24-jarige man heeft geen vaste woon- of verblijfplaats. Bij controle bleek hij in het bezit te zijn van een geringe hoeveelheid verdovende middelen, munitie (een patroon) en een vermoedelijk vals biljet van 500,- De verdachte is voor nader onderzoek in verzekering gesteld en ingesloten.

Snackbar in Waalwijk overvallen

WAALWIJK: Een nog onbekende man overviel zaterdagavond 28 juli een snackbar aan de Baardwijksestraat. De overvaller kwam rond 23.00 uur (sluitingstijd) de horecagelegenheid binnen. Hij bedreigde het aanwezige personeelslid met een voorwerp dat op een vuurwapen leek, waarop de medewerker naar achteren vluchtte. De overvaller ging er vandoor met een nog onbekend geldbedrag, dat hij uit de kassa pakte. De man vluchtte vervolgens weg in de richting van het RKC-stadion. De politie heeft nog vergeefs de omgeving afgezocht naar de verdachte. Inmiddels is de politie gestart met een buurtonderzoek en een sporenonderzoek. Eventuele getuigen worden opgeroepen op zich via 0900 88 44 te melden. Meldingen kunnen ook anoniem worden doorgegeven via Meld Misdaad Anoniem (0800 7000).

Auteur: Jeroen Steenmeijer