Politie Midden- en West Brabant

Politieberichten district Tilburg (29/7)

TILBURG, 29 juli 2007

Kermis verloopt goed

TILBURG: Politie, gemeente, horecaondernemers en kermisexploitanten willen het op de Tilburgse kermis veilig en gezellig houden. De politie hield daarom het afgelopen weekend extra toezicht op de kermis en in het horecagebied van de Tilburgse binnenstad. De sfeer was goed. De politie kwam in enkele keren in actie tegen mensen die zich misdroegen. Afgezet tegen het aantal bezoekers, viel dat reuze mee. Hieronder een overzicht van politieactiviteiten op en rond de kermis:

Vrijdag 27 juli om 17.40 uur
De politie maakte proces-verbaal op tegen een 50-jarige man uit Tilburg. De man viel omstanders op het kermisterrein lastig, waarbij hij onverstaanbare klanken uitte. Hij zwalkte van links naar rechts en bleek nauwelijks aanspreekbaar. Het gebruik van alcohol en qat (een plantaardig product met een stimulerende werking) bleek daar de oorzaak van. De man is aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hij kreeg een bekeuring vanwege openbare dronkenschap.

Vrijdag 27 juli om 19.30 uur
Ontslag van een medewerker van een kermisattractie leidde tot een mishandeling. De 20-jarige Helmonder nam zelf op staande voet ontslag, waarna hij een klap kreeg van de bedrijfsleider. Het slachtoffer deed aangifte, waarna de arrestatie van de bedrijfsleider. Tegen deze 41-jarige man uit Bergen op Zoom is proces-verbaal opgemaakt.

Vrijdag 27 juli om 17.40 uur
Politieagenten zagen een jongeman soft-drugs gebruiken op het kermisterrein. Dat was reden voor een nadere controle. Ze spraken hem aan en fouilleerden hem. Daarbij werd een verboden mes in zijn kleding gevonden. De 21-jarige Tilburger raakt zijn mes kwijt en krijgt proces-verbaal vanwege overtreding van de Wet Wapens en Munitie.

Zaterdag 28 juli om 01.15 uur
Na een opstootje bij een biertent op het Stadhuisplein weigeren twee personen om te vertrekken. Ze kregen van politieagenten de opdracht om weg te gaan om verdere wanordelijkheden te voorkomen. Het niet voldoen aan de vordering leidde tot de arrestatie van het duo. Tegen de 24-jarige Tilburger en de 35-jarige man uit Pijnakker is proces-verbaal opgemaakt.

Zaterdag 28 juli om 01.15 uur
Bij een discotheek aan de Heuvelring bedreigde een lastige klant de dienstdoende portier. De 19-jarige inwoner van Tilburg gebruikte daarbij een mes en sloeg vervolgens op de vlucht. Na een korte achtervolging arresteren agenten van het bike-team de verdachte.

Zaterdag 28 juli om 04.25 uur
Bij een suikerspinstalletje op de Heuvel werd ingebroken. Een van de ruiten aan de zijkant was vernield en goederen lagen op de grond. Meteen daarna werd, even verderop, een man met een suikerspin door de politie ingerekend. De kermisattracties waren immers al enkele uren gesloten en dat maakte hem verdacht. Temeer omdat hij het op een lopen zette en zich probeerde te verstoppen bij het zien van de politie. Bij zijn arrestatie bleek dat hij nog meer spullen uit het suikerspinstalletje bij zich had. De 17-jarige Tilburger is ingesloten op verdenking van de inbraak.

Zondag 29 juli om 02.15 uur
In een horecagelegenheid aan de Heuvelring vond een mishandeling plaats. Het 23-jarige slachtoffer liep daarbij een bloedende wond op aan zijn neus, waarna de dader uit de horecagelegenheid werd gezet. Het slachtoffer zocht surveillerende agenten op, deed zijn verhaal en wees de verdachte aan. De 21-jarige verdachte, afkomstig uit Liempde is daarna gearresteerd en verhoord.

Zondag 29 juli om 03.00 uur
Twee mannen werden op verdenking van geweldpleging opgepakt. Het gaat om een twee 18-jarige inwoners van Rijen. Het slachtoffer betrof een 26-jarige vrouw uit Tilburg. Zij probeerde een ruzie op De Heuvel te sussen. De geweldplegers richtten zich daarna op haar, waarbij ze klappen en schoppen moest incasseren. Een politieagent was in zijn vrije tijd toevallig getuige van het voorval en schakelde onmiddellijk de hulp van dienstdoende collegas in. Het duo werd aangehouden, ingesloten en verhoord. Na het opmaken van een proces-verbaal zijn beide verdachten weer in vrijheid gesteld. Het slachtoffer heeft inmiddels aangifte gedaan.

Bike-team rekent fietsendief in

TILBURG: Agenten van het bike-team zagen zaterdag 28 juli omstreeks 02.00 uur een man op een fiets rijden in de Koestraat. Hij droeg daarbij een nieuwe fiets op zijn schouder. Bij het zien van de agenten gooide hij de fiets snel weg. Na een korte sprint van de bikers was zijn arrestatie een feit. Het ging om een 25-jarige inwoner van Oisterwijk. De verdachte gaf meteen toe dat hij een fiets had gestolen, nadat hij zelf ook slachtoffer was geworden van een fietsendief. De gestolen fiets staat in afwachting van de rechtmatige eigenaar bij het politiebureau.

Vrouw mishandeld door ex

TILBURG: In de Gasstraat werd een 29-jarige Tilburgse vrouw mishandeld door een ex-vriend. De verdachte was zijn ex-vriendin met een andere man tijdens tegengekomen. Hij achtervolgde het stel naar de Gasstraat, waarna hij de vrouw een vuistslag in haar gezicht gaf. Ze liep daardoor een verwonding op haar voorhoofd, boven haar rechteroog. De gewaarschuwde politieagenten rekenden de 28-jarige Tilburger meteen in. Het geweld vond plaats in de nacht van vrijdag 27 juli op zaterdag 28 juli rond 04.30 uur. De volgende dag verklaard het slachtoffer dat ze geen aangifte wilde doen tegen haar ex.

Aanhoudingen na openlijke geweldpleging

TILBURG: Op de Baden Powelllaan arresteerde de Tilburgse politie vijf personen. Dat gebeurde in de nacht van vrijdag 27 juli op zaterdag 28 juli. Het vijftal pleegde openlijke geweldpleging, waarbij een bushokje het moest ontgelden. Daarbij sneuvelde het glas van het bushokje aan de Baden Powelllaan. Een oplettende getuige meldde het voorval rond 00.30 uur. De politie was snel ter plaatse en kon de vijf vandalen inrekenen. De arrestanten zijn overgebracht het politie en tijdelijk in gesloten. Het gaat om Tilburgers. Vier van de verdachten zijn 19 jaar oud, de andere is 17 jaar. Het misdrijf werd gepleegd onder invloed van de nodige alcohol, zo bleek tijdens het verhoor. Na verhoor zijn de verdachten weer in vrijheid gesteld. Tegen hen is proces-verbaal opgemaakt.

TILBURG: Op de Korvelseweg arresteerde de politie vrijdagavond 27 juli twee stomdronken mannen op verdenking van openlijke geweldpleging. Het duo had om 22.45 uur op de Korvelseweg en Schouwburgring van verschillende autos de buitenspiegels getrapt. Het ging om twee inwoners van Polen, 24 en 29 jaar oud. De verblijfplaats van het tweetal is niet bekend.

Politiehond Ryu pakt woninginbreker

TILBURG: Omwonenden meldden de politie dat ze verdacht geluiden hoorden bij een woning aan de Koestraat. De bewoner van het pand was op dat moment afwezig. De melding kwam binnen op zaterdagmiddag 28 juli rond 14.00 uur. Agenten waren binnen vijf minuten ter plaatse en zagen dat er twee ramen openstonden. Omdat onbekend was of, en hoeveel daders er nog in de woning waren, werd politiehond Ryu ingezet. Uiteraard riep de geleider van de politiehond eerst dat de inbreker(s) te voorschijn moest komen. Er kwam op dat moment niemand te voorschijn. De hondengeleider en de politiehond gingen daarna voor nadere onderzoek de woning binnen. Onder het bed van een van de slaapkamers vond de diensthond een verdachte en greep hem vast. De verdachte, een 28-jarige inwoner van Tilburg, overgebracht naar het politiebureau bovenarm. Hij kreeg uiteraard medische behandeling aan de bijtwond, daarna is hij in verzekering gesteld. Tijdens het verhoor bekende de man dat hij de inbraak onder invloed van verdovende middelen pleegde. Bij de inbraak is overigens niets is buitgemaakt.

Huiselijk geweld: man opgepakt

TILBURG: De politie heeft zaterdagavond 28 juli om 22.30 uur een 35-jarige inwoner van Tilburg aangehouden. Hij wordt verdacht van mishandeling van zijn 33-jarige echtgenoot. De man is in het politie bureau in verzekering gesteld. Tussen het slachtoffer en verdachte was tijdens het verblijf in het buitenland ruzie ontstaan. Ze zijn apart van elkaar terug naar Nederland gereisd. Zaterdagavond arriveerde de verdachte op het woonadres. Na een woordenwisseling ontstond er opnieuw ruzie, wat uitmondde in geweld tegen de vrouw. Ze kreeg meerdere keren klappen met gebalde vuisten op haar gezicht en schouders. Ook bedreigde hij haar met een vleesmes. Tijdens het afweren van de klappen liep de vrouw diverse zichtbare verwondingen op. Het geweld vond plaats in het bijzijn van twee kinderen (14 jaar en 6 jaar).
Politie, openbaar ministerie, reclassering, kinderbescherming, vrouwenopvang en andere hulporganisaties werken samen aan de bestrijding van huiselijk geweld, omdat zij van mening zijn dat huiselijk geweld onacceptabel is en met geen enkel excuus kan worden gerechtvaardigd.

Politie waarschuwt voor oplichting via Internet

UDENHOUT: Een 55-jarige man uit Udenhout deed op 28 juli bij de politie aangifte van oplichting. Hij bestelde enkele dagen tevoren via Internet een gameconsole (Play Station Portable). Het artikel werd op een veilingsite te koop aangeboden. De man moest via een spoedoverschrijving het aankoopbedrag van 99,- aan de verkoper betalen. Hij zou dan binnen 24 uur zijn bestelling geleverd krijgen. Na betaling werd het artikel nooit geleverd. Uit naspeuringen bleek dat de verkoper de koper was opgelicht.

In principe is een koop-verkoop-situatie een civiele aangelegenheid en zal de koper zélf actie moeten ondernemen als zaken niet in orde zijn. Dat geldt in een winkel evenzo. Pas wanneer er duidelijk sprake is van meerdere transacties die niet goed verlopen, kan er mogelijk sprake zijn van een strafbaar feit (bijv. oplichting). Afhankelijk van de situatie stelt de politie dan een onderzoek in.

Tips om zaken doen via Internet zo veilig mogelijk te laten verlopen, zijn:


* Weet met wie u zaken doet. Zoek naar informatie over de verkoper vóórdat u een transactie sluit. Zoek bijvoorbeeld uit of het bedrijf ook een bezoekadres heeft en of het staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.

* Kwaadwillenden bieden vaak dure producten aan voor een veel te lage prijs. Gebruik uw gezonde verstand, als de prijs te mooi is om waar te zijn.

* Gelijk oversteken is natuurlijk de eerlijkste manier van zaken doen. Maak daarom afspraken over de persoonlijke overdracht van te leveren goederen en de betaling.

* Maak nooit zomaar grote bedragen over naar een
bankrekeningnummer.

* Ook verzendingen Onder Rembours geven u geen garanties. U mag het pakje namelijk pas openmaken als er bij de postbode is afgerekend en dan is het maar afwachten wat er in het pakje zit. En de
postbode of koerier is slechts een tussenpersoon, die niets te maken heeft met de inhoud van uw bestelling.

Auteur: Jeroen Steenmeijer