Politie Midden- en West Brabant

Brand in zorgcentrum Oosterhout

OOSTERHOUT NB, 29 juli 2007

Brand in zorgcentrum Oosterhout

OOSTERHOUT: Kortsluiting in een televisietoestel leidde zaterdagmiddag 28 juli tot veel rookontwikkeling in psychogeriatrisch zorgcentrum Buurstede in Oosterhout. De brand ontstond om 15.15 uur, toen de eigenaar van de TV naar de Tour de France zat te kijken. De man heeft nog geprobeerd om de beginnende brand zelf te blussen, maar dat lukte niet. Vervolgens werd er alarm geslagen. Nog voordat de brandweer ter plaatse was, startte de politie in samenwerking met het verplegend personeel de ontruiming van de vleugel waar de brand was ontstaan. Zij kregen daarbij hulp van bezoekers en toegesnelde omstanders. Vanwege de hevige rook kon de evacuatie niet binnendoor en zijn de bewoners buiten langs in veiligheid gebracht.

De Oosterhoutse brandweer had het vuur snel geblust. Vier medewerkers van het zorgcentrum zijn ter controle naar het ziekenhuis gebracht. Zij hadden ademhalingsproblemen tengevolge van ingeademde rook. Later op de dag kon het viertal weer naar huis. Ook de 87-jarige bewoner van de kamer waar de brand uitbrak is met lichte
rookvergiftigings-verschijnselen naar het ziekenhuis vervoerd.

Drie appartementen raakten door de brand onbruikbaar. Verder was er sprake van rook-, roet- en waterschade. De directie van het zorgcentrum heeft om die reden 15 bewoners tijdelijk elders ondergebracht. Bureau Slachtofferhulp is ingeschakeld voor de opvang van de geschrokken bewoners.

Auteur: Jeroen Steenmeijer