TNS NIPO


Publicaties over onderzoek i.s.m. RTL

26 juli 2007

Zeven op de tien vinden uitsluiting Rasmussen terecht

Nadat afgelopen maandag Alexander Vinokourov uit de Tour de France werd gezet wegens vermoedelijk gebruik van bloeddoping, volgde gisteren de uitsluiting van twee andere renners. De opvallendste naam was natuurlijk die van gele truidrager Michael Rasmussen1. De Deense klassementsleider werd gisteravond door zijn eigen ploegleiding uit de koers gehaald vanwege leugens over zijn verblijfplaats in de maand voorafgaand aan de Tour de France. TNS NIPO vroeg, in opdracht van RTL Nieuws, Nederlanders hun mening te geven over Michael Rasmussen, doping, de Tour de France en wielrennen in het algemeen.

Helft Nederlanders vermoedt dopinggebruik Rasmussen Zeven op de tien Nederlanders (71%) geven aan de uitsluiting van Rasmussen terecht te vinden, terwijl slechts veertien procent aangeeft de beslissing van de wielerploeg niet terecht te vinden. Verder vermoedt de helft van de Nederlanders (49%) dat de Deen gebruik heeft gemaakt van doping, gedurende deze Tour. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van gisteren. Toen gaf iets meer dan een kwart van de bevolking (27%) aan Rasmussen te verdenken van het gebruik van doping. De uitsluiting van de klassementsleider heeft dit vermoeden dus gesterkt. Van de mensen die aan hebben gegeven 'zeer geïnteresseerd' te zijn in de Tour de France, denkt overigens slechts ruim een derde (36%) dat Rasmussen doping heeft gebruikt.

Geloofwaardigheid wielrennen aangetast door uitsluiting Rasmussen De vermoedelijke leugens van Michael Rasmussen hebben gezorgd voor een daling van de geloofwaardigheid van het wielrennen in het algemeen. Waar gisteren nog bijna zes op de tien Nederlanders (57%) aangaven de wielersport (zeer of enigszins) geloofwaardig te vinden, zijn dat er nu nog maar vier op de tien (41%).

---

1 | Uit de koers nemen van Rasmussen zorgt voor daling van geloofwaardigheid

---

Geloofwaardigheid van wielrennen in het algemeen Vóór uitsluiting Rasmussen Ná uitsluiting Rasmussen % %
Zeer geloofwaardig 9 4
Enigszins geloofwaardig 48 37
Enigszins ongeloofwaardig 28 30
Zeer ongeloofwaardig 15 23
Weet niet - 5

---

Uitsluiten Rasmussen wordt betreurd
Vier op de tien Nederlanders (40%) zeggen het te betreuren, dat Rasmussen door zijn ploegleiding uit de Tour is gezet. Vooral diegenen die vermoeden dat de Deen zeker geen doping heeft gebruikt, betreuren de uitsluiting (77%). Degenen die menen dat er zeker wel doping is gebruikt door Rasmussen, betreuren het uitsluiten van de Deen veel minder (17%).

Doorrijden ploeggenoten is goede zaak
Zeven op de tien Nederlanders (70%) zeggen het een goede zaak te vinden, dat de overige renners uit de ploeg van Rasmussen vandaag nog wel van start zijn gegaan. Slechts vier procent zegt dit een slechte zaak te vinden.

Ook wielerliefhebbers vallen van hun geloof
Nederlanders zijn pessimistischer gaan denken over het dopinggebruik in het wielerpeloton. Vier op de tien (40%) denken vandaag, dat het merendeel of alle professionele wielrenners doping gebruiken. De dag ervoor lag dit percentage aanzienlijk lager (25%). Opvallend is, dat vooral de liefhebbers negatiever zijn gaan denken wat betreft het dopinggebruik. Gisteren gaf nog vijftien procent van de geïnteresseerden aan te denken dat het merendeel van de wielrenners doping gebruikt. Vandaag is dat aandeel toegenomen tot 39 procent.
---

2 | Nederlander sceptischer over dopinggebruik in peloton
---

Wie gebruikt doping in het peloton? Totaal Geïnteresseerd in Tour Niet geïnteresseerd in Tour
Gisteren Vandaag Gisteren Vandaag Gisteren Vandaag % % % % % %
Alle professionele wielrenners 2 5 1 4 4 5
Het merendeel 23 35 14 35 31 35
Ongeveer de helft 19 19 17 18 21 19
Minder dan de helft 24 23 27 27 22 19
Een enkeling 29 11 40 12 20 10
Weet niet/ geen antwoord 2 8 1 4 3 12

---

Toch denkt de helft van de Nederlanders (50%), dat het voor een wielrenner mogelijk is een grote wedstrijd te winnen zonder het gebruik van doping. Gisteren dachten zes op de tien (60%) dit nog.

Voorstanders van het uitzenden van de tour afgenomen Gisteren gaven zo'n acht op de tien Nederlanders (81%) aan dat de Tour de France volgend jaar gewoon weer uitgezonden moet worden. Vandaag is nog tweederde (66%) deze mening toegedaan. Bijna drie op de tien zijn van mening dat de Tour volgend jaar niet moet worden uitgezonden. Toch is duidelijk dat het merendeel van de Nederlanders de Tour niet wil zien verdwijnen van de buis.

Nederlanders tegen vrijgeven van doping
Ruim negen op de tien Nederlanders (92%) zijn tegen het toestaan van doping in het wielrennen. Slechts zes procent onderschrijft de stelling 'ik vind dat doping in de wielersport moet worden toegestaan'. Voor sport in het algemeen geldt hetzelfde. Nagenoeg iedereen (93%) is tegen het toestaan van doping in alle sporten.

Grote meerderheid tegen afschaffen Tour de France Driekwart van de Nederlanders (76%) is tegen het afschaffen van het grootste wielerevenement van het jaar. Ongeveer een op de zes (17%) zegt het eens te zijn met de stelling de Tour de France moet worden afgeschaft.

1 De andere renner is Christian Moreni.

C5877 - G2 | Methode: TNS NIPObase (CATI) | Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van RTL Nieuws. Het veldwerk vond plaats op donderdag 26 juli 2007. In totaal werden 948 personen van 18 jaar en ouder ondervraagd (n=948). De resultaten van het onderzoek zijn herwogen naar geslacht, leeftijd, opleiding, gezinsgrootte en regio.

Bij publicatie of verspreiding graag de bron TNS NIPO/ RTL Nieuws vermelden. Voor eventuele vragen kunt u contact opnemen met Tom van der Horst (tel: 020 522 57 45) of Mattijs de Jongh (tel: 020 522 54 91).