Het Nationaal Archief


Samenwerking archieven bij bouw digitaal depot.

Digitaal tijdperk maakt andere beheervormen noodzakelijk

Den Haag / Rotterdam 26 juli 2007
Het Nationaal Archief en het Gemeentearchief Rotterdam gaan samen een digitaal depot bouwen. Hiertoe is op donderdag 5 juli de offerteaanvraag voor ontwikkeling van de benodigde software verstuurd.

De twee archiefinstellingen hebben de wettelijke taak om respectievelijk de archieven van de nationale overheid en de gemeente Rotterdam te bewaren en toegankelijk te houden. Een voorziening als een digitaal depot wordt daarvoor een voorwaarde. Tegenwoordig ontstaat de meeste informatie immers niet op papier, maar in bits en bytes.

Houdbaarheid
Het beheer van digitale objecten vraagt voortdurend aandacht. Met de steeds verdergaande digitalisering van de maatschappij is de hoeveelheid informatie toegenomen, terwijl de houdbaarheid beperkt is. Door de snelle ontwikkelingen van de informatietechnologie (nieuwe hard- en software) zijn slechts enkele jaren oude digitale bestanden nauwelijks meer te lezen of te gebruiken. Met een digitaal depot kunnen archiefinstellingen deze bronnen duurzaam bewaren en toegankelijk houden.

Samenwerken
Het Nationaal Archief en het Gemeentearchief Rotterdam deden de afgelopen jaren in de eigen organisatie al ervaring op met onderdelen van een digitaal depot. Voor de ontwikkeling van een volledig werkend digitaal depot zijn nu de krachten gebundeld. Het Nationaal Archief is financier en trekker van het project. Uiteindelijk doel van het project is dat er een werkend systeem wordt ontwikkeld dat ook als standaard voor het hele Nederlandse archiefwezen kan fungeren.