European Union



---

De resultaten van de stedenaudit bieden een leidraad voor de ontwikkeling van Europa's steden
---

Reference: IP/07/1178 Date: 26/07/2007


IP/07/1178

Brussel, 26 juli 2007

De resultaten van de stedenaudit bieden een leidraad voor de ontwikkeling van Europa's steden

Banen, bedrijven en instellingen voor hoger onderwijs zijn geconcentreerd in Europa's steden, die van cruciaal belang zijn voor het concurrentievermogen van de EU in een globale economie. De steden worden echter geconfronteerd met problemen zoals sociale uitsluiting en ruimtelijke segregatie. Dit zijn enkele van de belangrijkste conclusies van een onafhankelijke studie die in opdracht van de Europese Commissie werd uitgevoerd op basis van de statistische gegevens over steden van de "Europese stedenaudit".

Volgens commissaris voor Regionaal Beleid, Danuta Hübner, "is dit een prachtig voorbeeld van een hoogwaardige studie op basis van waardevolle informatie van de diensten van de Commissie en onze partners in de lidstaten. Dankzij deze studie kunnen we problemen gemakkelijker opsporen en meten en gerichter in steden investeren."

Hoofdpunten

Steden als motoren van groei

Het bbp per hoofd van de bevolking in steden met meer dan 1 miljoen inwoners ligt 25% boven het EU-gemiddelde en 40% boven het nationale gemiddelde. Steden zijn de motoren van de economische groei in heel Europa.

De werkgelegenheidsparadox

Alle Europese steden worstelen met een werkgelegenheidsparadox. Hoewel de werkgelegenheid in de steden geconcentreerd is, vinden de bewoners niet altijd een geschikte baan.

De werkloosheid is het hoogst in kansarme buurten

In bijna alle steden met 10% of meer werkloosheid verschilt het werkloosheidscijfer van buurt tot buurt. In sommige buurten is het werkloosheidscijfer minstens dubbel zo hoog en in de kansarmste buurten is tot 60% van de bevolking werkloos.

Een overwicht aan banen in de dienstensector

In de steden van West-Europa vormt de dienstensector veruit de belangrijkste bron van werkgelegenheid. In de vijf grootste stedelijke arbeidsmarkten in de EU-27 (Londen, Parijs, Berlijn, Madrid en Rome) is de dienstensector goed voor 80% tot 90% van alle banen.

Stadsbewoners zijn beter opgeleid

Stadsbewoners zijn veel beter opgeleid dan andere Europeanen en ze zijn het best geplaatst om van de economische mogelijkheden te profiteren. Laaggeschoolden lopen het hoogste risico op uitsluiting.

Uit het verslag blijkt ook dat de leefruimte sterk van stad tot stad verschilt: in sommige steden beschikken de bewoners gemiddeld over bijna drie keer meer leefruimte dan in andere steden. Eenpersoonsgezinnen wonen doorgaans in het centrum van de stad.

Toelichting voor de redacties

Het directoraat-generaal Regionaal Beleid heeft de aanzet tot de audit gegeven. 27 nationale bureaus voor statistiek werkten samen om gegevens te verzamelen over meer dan 300 variabelen in verband met de leefkwaliteit in Europese steden. Eurostat zorgde voor de coördinatie. Het resultaat van de audit ("State of European Cities report") is de omvangrijkste beschikbare studie over Europese steden. De studie is op een unieke collectie statistische gegevens over steden gebaseerd, biedt een grondige analyse van demografische, economische en sociale gegevens en bevat ook andere informatie, onder meer over opleidingsniveaus, burgerparticipatie en het milieu.

Achtergrond en aanvullende informatie Nadere informatie over de stedenaudit vindt u op:

www.urbanaudit.org
Alle stadsprofielen vindt u op:

http://www.urbanaudit.org/CityProfiles.aspx

Het volledige verslag van de studie vindt u op: http://ec.europa.eu/regional_policy/urban2/audit_en.htm

E-mail: urban-audit@ec.europa.eu

Nadere informatie over het Europees regionaal beleid vindt u op: http://ec.europa.eu/regional_policy/index_en.htm